Dyniowe tosty z truskawkami

Słodkie śniadania to u mnie absolutny must have każdego dnia. W ciągu tygodnia to pożywne smoothie, ale w wolne dni stawiam na coś bardziej deserowego jak te dyniowe tosty z truskawkami.

Dyniowe tosty z truskawkami

1 porcja (ok. 425 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut (+15 minut gotowania)

koszt: ok. 3.50 zł

Składniki:

pieczywo (3 kromki ulubionego chleba)
10 g nasion chia
20 g dyni (pieczonej, mrożonej lub gotowanej – można zastąpić batatem)
50 ml mleka roślinnego
1 łyżka erytrytolu lub cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
do podania:
garść świeżych truskawek (lub inne sezonowe owoce)
40 g jogurtu roślinnego

Wykonanie:

Dynię, mleko i chia blendujemy i odstawiamy na ok. 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy.

Na rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię wykładamy pieczywo, a następnie zalewamy masą dyniową.

Po ok. 2-3 minutach przekładamy tosty na drugą stronę i jeszcze smażymy. Nie przejmujcie się, że masa nie będzie przywierała do tostów, wszystko później i tak wykładamy razem na talerz.

Podajemy z owocami i jogurtem.

Pumpkin toasts with strawberries

1 serving (approx. 425 kcal) 

time of preparation: 25 minutes (+15 minutes of cooking)

Ingredients: 

bread (3 slices of your favorite bread)
10 g chia seeds 
20 g pumpkin (baked, frozen or boiled – can be replaced with sweet potato)
50 ml of plantbased milk 
1 tablespoon of erythritol or sugar 
1/2 teaspoon cinnamon 
pinch of salt
for serving:
a handful of fresh strawberries (or other seasonal fruit) 
40 g of plantbased yogurt

Instructions: 

Blend pumpkin, milk, chia and leave for about 10-15 minutes. After this time, add spices.

Put bread on a hot, non-stick frying pan and then pour over the pumpkin mass.

After about 2-3 minutes, put the toast on the other side and fry again. Don’t worry that the mass will not stick to the toasts, we put everything later on a plate anyway.

Serve with fruits and yogurt.