Dyniowo-czekoladowe ciasto

✨Cześć kochani, czy macie ochotę na idealne ciasto dyniowo-czekoladowe?!💚🍫🥧Zapraszam do sięgnięcia po mój przepis, który znajdziecie poniżej 👌🏻 To ciasto jest jednym z lepszych, jakie kiedykolwiek zrobiłam… puszyste, miękkie, wilgotne i po prostu super pyszne 👩🏼‍🍳🍂

Dyniowo-czekoladowe ciasto

Dyniowo-czekoladowe ciasto

1 porcja (ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut + 45 minut pieczenia

koszt: ok. 2.30 zł

Składniki:

80 g mąki pszennej
50 g pure z dyni
70 ml mleka roślinnego
15 g migdałów
10 g cukru lub erytrytolu (jeśli lubimy słodkości to ok. 30-60 g)
1 łyżka octu lub soku z cytryny
10 g oleju roślinnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
1-2 kostki ulubionej czekolady

Wykonanie:

Blendujemy pure z dyni z mlekiem, migdałami, cukrem, octem i olejem. Następnie dodajemy wszystkiego sypkie składniki.

Mieszamy dokładnie, wykładamy do małej foremki i posypujemy posiekaną czekoladą.

Pieczemy ok. 45 minut 180 stopniach (do suchego patyczka).

Pumpkin Chocolate Cake

1 serving has approx. 600 kcal

time of preparation: 15 minutes + 45 minutes of baking

Ingredients:

80 g of wheat flour
50 g pumpkin puree
70 ml plantbased milk
15 g almonds
10 g sugar or erythritol (if you like sweets, use 30-60 g)
1 tablespoon of vinegar or lemon juice
10 g vegetable oil
1 teaspoon of baking powder
1/2 teaspoon of cinnamon
1/3 teaspoon of baking soda
pinch of salt
1-2 cubes of your favorite chocolate

Instructions:

Blend pumpkin puree with milk, almonds, sugar, vinegar and oil. Then add all the loose ingredients.

Stir thoroughly, place in a small mold and sprinkle with chopped chocolate. Bake for about 45 minutes at 180 Celsius degrees (to a dry stick).