Dyniowo-klonowy chlebek z migdałami

Wszyscy w koło narzekają na jesień, ale ja staram się patrzeć na nią pozytywnie. Długie wieczory, książki, seriale. Kocham lato i wypoczynek na dworze, ale lubię też ten czas, kiedy mogę się skulić na kanapie w ciepłym mieszkaniu i zajadać dyniowo-klonowy chlebek z migdałami.

Kolejna rzecz to jesienne gotowanie. Jest tyle świetnych przepisów, które warto wypróbować jesienią. Jak ta gęsta warzywna zupa krem. Albo ten doskonały dyniowo-klonowy chlebek z migdałami – wegański i cudowny w smaku!

Dyniowo-klonowy chlebek z migdałami

Pieczenie takiego chlebka to nie tylko przyjemność smakowania, ale również wspaniałe zapachy unoszące się w mieszkaniu. Takie aromaty zawsze zapowiadają coś dobrego i zdecydowanie wolę je bardziej niż zapachy świeczek. Mało tego, czuję się wtedy zawsze jak prawdziwy mistrz cukiernictwa (którym ani trochę nie jestem :D). Zrobienie takiego chlebka jest dziecinne proste. Ciacho jest idealnie słodkie i to już słowa mojego Męża, a on w tej kwestii zna się lepiej ode mnie. Możecie w nim wyczuć masło orzechowe, dynię i syrop. Całość posypana jest migdałami i odrobiną cukru. Z popołudniową kawką smakuje najlepiej. Jeżeli planujecie zaprosić gości to takim poczęstunkiem będą na pewno zachwyceni.

Ale się cieszę, że zrobiłam to ciasto! Ciężko się mu oprzeć, więc nie róbcie na pusty żołądek 😀

Dyniowo-klonowy chlebek z migdałami

6 porcji (1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania: ok. 40 minut (w tym 30 minut pieczenia)

koszt: 1,60zł za 1 porcję

Składniki:

miąższ dyni piżmowej (pure mrożone, gotowane lub świeże starte kawałki) ok. 250-300g

masło orzechowe 60g

syrop klonowy lub miód 80g

olej rzepakowy 25g

woda 60ml

odrobina ekstraktu waniliowego

mąka pszenna 115g

mąka pełnoziarnista 110g

soda oczyszczona 1 łyżeczka

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

gałka muszkatołowa, cynamon po 1/2 łyżeczki

szczypta soli

migdały 25g

cukier 1 łyżeczka

Wykonanie:

Dynię mieszamy z masłem, syropem, olejem, wodą i ekstraktem. W osobnej miseczce mieszamy mąkę, sodę, proszek, przyprawy, po czy dodajemy sypkie składniki do mokrych.

Całość mieszamy dokładnie i przenosimy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy wierzch pokruszonymi migdałami i cukrem.

Pieczemy ok. 30-35 minut w 180 stopniach.

Pumpkin-Maple Bread with Almonds

Excellent pumpkin-maple bread with almonds – vegan and wonderful taste!

6 servings (1 serving – 300 kcal)

time of preparation: 40 minutes

Ingredients:

pumpkin (frosted, boiled or fresh grated pieces) about 250-300g

peanut butter 60g

maple syrup or honey 80g

rapeseed oil 25g

water 60ml

a little vanilla extract

wheat flour 115g

wholemeal flour 110g

baking soda 1 tsp

baking powder 1 teaspoon

nutmeg, cinnamon 1/2 teaspoon

pinch of salt

almonds 25g

sugar 1 tsp

Instructions:

Mix the pumpkin, peanut butter, syrup, oil, water and extract. In a separate bowl, mix the flour, soda, baking powder and spices.

Than, add the dry ingredients to the wet. Mix and transfer to a baking sheet lined with baking paper. Sprinkle with crushed almonds and sugar.

Bake for about 30-35 minutes in 180 Celsius degrees.