Dyniowy omlecik pieczony

Uwielbiam poranne pieczenie w wolne dni!✌️ Ten dyniowy omlecik pieczony jest idealny na śniadanie lub deser! Połączenie czekolady z delikatnym ciastem jak dla mnie zawsze się sprawdza perfekcyjnie.

Dyniowy omlecik pieczony

Dyniowy omlecik pieczony

1 porcja (ok. 470 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+30 minut pieczenia)

koszt: ok. 2,30 zł

Składniki:

100 ml wody
85 g dyni (ugotowanej lub upieczonej)
30 g jogurtu roślinnego
łyżka octu jabłkowego
opcjonalnie aromat waniliowy lub migdałowy
75 g mąki pszennej
10 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki przypraw garam masala lub piernikowej
25 g czekolady gorzkiej

Wykonanie:

Blendujemy na gładki krem mokre składniki. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na koniec łączymy z pokrojoną czekoladą.

Wykładamy do małej foremki (lub foremek do muffinek) i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach (góra/dół).

Roasted pumpkin vegan omelette

1 serving (470 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+30 minutes of baking)

Ingredients:

100 ml water
85 g pumpkin (cooked or baked)
30 g plantbased yogurt
tablespoon apple cider vinegar
optional vanilla or almond aroma
75 g wheat flour
10 g of potato flour
1/2 teaspoon baking powder
1/3 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon garam masala or gingerbread spices
25 g dark chocolate

Instructions:

Blend 5 first ingredients. Then add the remaining ingredients and mix thoroughly. At the end combine with chopped chocolate.

Put into a small mold (or muffin molds) and bake for 30 minutes at 180 Celsius degrees (top/bottom heat).