Enchiladas z pieczonymi warzywami

Enchiladas z pieczonymi warzywami to bardzo sycące połączenie warzyw, sera i tortilli. Taki mały, wegetariański grzeszek 😀

Domowe tortille pszenne zapieczone z papryką, brokułami i cebulką – a na tym ser… dużo sera… Prawdziwe, wegetariańskie comfort food!

enchiladas z pieczonymi warzywami

Jeżeli nie macie pomysłu na obiad, a szukacie czegoś nowego to zdecydowanie polecam Wam ten przepis na warzywne enchiladas.

Ja od czasu do czasu potrzebuję takiego grzeszku, czyli porządnej porcji ciągnącego się sera, zwłaszcza w takim towarzystwie. A Wy? 😉

Enchiladas z pieczonymi warzywami

4 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 1h 20 minut (w tym 55 minut pieczenia)

kosz to ok. 3.10 zł za 1 porcję

Składniki:

cebula 2 sztuki

papryka czerwona 1/2 sztuki

papryka żółta 1/2 sztuki

oliwa z oliwek

brokuły mrożone lub świeże ok. 160 g

sól i pieprz do smaku

chili wg uznania

mąka pszenna 160 g

woda ciepła 100 ml

oliwa 1 łyżka

ketchup lub sos pomidorowy ok. 6 łyżek

ser cheddar ok. 100 g

ser gouda ok. 100 g

Wykonanie:

Warzywa kroimy i wykładamy na papierze do pieczenia. Przyprawiamy je, polewamy oliwą i pieczemy ok. 25 minut w 190 stopniach. W międzyczasie mieszamy składniki na tortille (mąka, woda i oliwa).

Ciasto na tortillę rozwałkowujemy, kroimy w trójkąty (jak pizzę) i pieczemy w 200 stopniach ok. 5 minut. Tortille wykładamy na dno naczynia żaroodpornego, wykładamy sosem, warzywami i posypujemy startym serem (cheddar i gouda).

Zapiekankę pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Następnie odstawiamy na 10-15 minut minut do przestudzenia i podajemy.



  • Lubie tego typu klimaty, więc potraw dla mnie :). W ogóle często zajadam się wszelkiego rodzaju zapiekankami warzywnymi.

  • Aż tak wielkimi fankami ciągnącego sera nie jesteśmy ale jakby ktoś nam podał takie danie to byśmy w ogóle nie wybrzydzały 😀

  • Wygląda cudnie!!! Takie grzechy na pewno będą odpuszczone 😉

  • Wygląda pysznie!