Energetyczne Batoniki Marchewkowo-Morelowe bez pieczenia

Zdrowe Energetyczne Batoniki Marchewkowo-Morelowe bez pieczenia z orzechami włoskimi. Prawie jak ciasto marchewkowe, które na pewno lubi każdy. Te batoniki bez glutenu i cukru są pełne zdrowych składników.

energetyczne batoniki

Kto nie lubi ciasta marchewkowego? Chyba każdy kto próbował lubi, a przynajmniej nie znam nikogo kto miałby inaczej. Wbrew pozorom, na pewno wiecie, że nie jest ono niskokaloryczne ani do końca zdrowe. Te batoniki przy zachowaniu smaku ciasta, pozwolą Wam cieszyć się nim bez wyrzutów sumienia. A do tego nie dość, że będzie pysznie, to jeszcze zdrowo i słodko dzięki suszonym morelom i marchewce. Są bogate w orzechy, siemię lniane i ziarna słonecznika. Dlatego stanowią doskonałe źródło białek i tłuszczy.

energetyczne batoniki

Batoniki perfekcyjnie nadają się jako przekąska do pracy lub do szkoły. Smakują świetnie z kawałkami świeżych jabłek. Aby batoniki smakowały jeszcze lepiej zawierają cynamon i skórkę cytryny.

energetyczne batoniki

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na batoniki to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Energetyczne Batoniki Marchewkowo-Morelowe bez pieczenia

4 porcje (1 porcja to ok. 200kcal)

Składniki:

morele suszone 85g

orzechy włoskie 35g

woda ok. 15ml

masło lub olej kokosowy 10g

siemię lniane 10g

starta marchewka 1 sztuka

wiórki kokosowe 30g

cynamon 1/2 łyżeczki

nasiona słonecznika 15g

Wykonanie:

Morele zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 5 minut. Orzechy rozdrabniamy z wodą, masłem i siemieniem. Następnie dodajemy do nich morele i ponownie miksujemy.

Całość mieszamy ze startą marchewką, wiórkami i cynamonem. Masę wykładamy do pojemniczka wyłożonego papierem do pieczenia i posypujemy nasionami słonecznika.

Władamy masę do zamrażarki na min. godzinę. Po tym czasie kroimy ciasto na batoniki, które przechowujemy w lodówce.

Zapisz

Zapisz