Fasolka po bretońsku

Będzie fasolka po bretońsku! Tymi słowami zaczęłam dzisiaj dzień i nie mogłam się jej doczekać.

Obowiązkowe składniki fasolki po bretońsku to fasola oczywiście, cebula, czosnek, sos pomidorowy i dużo przypraw. Udało mi się zrobić fasolkę po bretońsku doskonałą! W smaku różnorodną i głęboką. Używałam wędzonego tofu, które nadało całości fajnego wędzonego posmaku. W oryginalnym przepisie używany jest boczek, ale powiem Wam, że o ile pamiętam jego smak, to ta wersja z tofu jest o wiele lepsza.

Żeby danie było bardziej syte podałam je z porządną porcją ryżu. Zamiast fasolki białej natomiast wybrałam czerwoną (bo oboje z mężem bardziej ją lubimy), ale jeżeli chcecie możecie zostać przy białej.

Już na wstępie powinnam była powiedzieć, że zrobiłam to danie w celu przetestowania urządzenia Tefal Companion, które dostałam na tydzień do sprawdzenia od koleżanki z pracy. Od razu Wam powiem, że nie jestem osobą, która ma dużo elektronicznych sprzętów kuchennych. W sumie podstawowe jakie używam to blender i gofrownica. A tutaj w moje ręce trafiłam maszyna, która robi duuużo. Mając pierwszy raz do czynienia z takim urządzeniem, muszę przyznać że jestem pod wrażeniem. Lubię jak coś robi rzeczy za mnie (dlatego kocham moją zmywarkę).

Fasolka po bretońsku

Przechodząc do rzeczy. Tefal Companion zrobiło za mnie fasolkę po bretońsku. Ja tylko ugotowałam ryż. Można powiedzieć, że równie dobrze mogłam wszystko zrobić na patelni i wcale dużo bym się i tak nie narobiła przy tym daniu. Jest jednak jedna rzecz nie do zastąpienia. Żeby tego typu danie miało fajną głębię smaku, warto żeby się dusiło w wysokiej temperaturze. Duża temperatura i brak mieszania? To nie sprawdzi się na patelni. A tutaj maszyn miesza za nas danie. Dzięki temu mamy w 30 minut (bo tyle trwało gotowanie fasolki po bretońsku) na wykonanie innych dań, obowiązków lub po prostu relaks.

Koniec końców oceniam urządzenie bardzo wysoko. Oczywiście nie robiłam w nim tylko tej fasoli, ale również bułeczki pszenne, zupę krem paprykową, surówkę, sorbet truskawkowy, bułeczki cynamonowe, smoothie bananowo-czekoladowe i risotto z bakłażanem oraz cukinią. Jeżeli macie jakieś pytania co do urządzenia to jestem do Waszych usług. A jeśli jesteście zainteresowani prezentacją urządzenia Tefal Companion w Waszym domu i/lub jego zakupem to odsyłam Was do mojej koleżanki (z.maszynowska@gmail.com).

A wracając do przepisu to napisałam go w dwóch wersjach, czyli wykonanie tradycyjne i przy pomocy Tefal Cuisine.

Fasolka po bretońsku

4 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 40-50 minut

koszt: ok. 3 zł za 1 porcję

Składniki:

fasola czerwona z puszki 400 g

passata pomidorowa (lub pomidory z puszki) 500 g

cebula 2 sztuki

czosnek 4 ząbki

sól, pieprz, majeranek i natka pietruszki do smaku

tofu wędzone 1 kostka

ryż ok. 150 g

Wykonanie (bez Tefal Companion):

Gotujemy ryż wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek (ok. 8-10 minut). Po tym czasie dodajemy passatę, fasolkę i pokrojone w kostkę tofu.

Całość dusimy ok. 30-40 minut. W międzyczasie doprawiamy. Podajemy z ryżem.

Wykonanie (z Tefal Companion):

Gotujemy ryż wg instrukcji na opakowaniu. Do misy z ostrzem siekającym dodajemy cebulę (pokrojoną w ćwiartki) i czosnek. Zamykamy i nastawiamy na 10 sekund (prędkość 11).

Zmieniamy ostrze na mieszjące i dodajemy passatę, fasolkę oraz pokrojone w kostkę tofu. Ustawiamy program P2 (slow cooking, 30 minut, 100 stopni).

W międzyczasie doprawiamy. Podajemy z ryżem.

Breton bean

Easy, polish dish with beans in tomato sauce. Rich and danse.

4 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 40-50 minutes

Ingredients:

canned beans 400 g

tomato passata 500 g

2 onions

4 garlic cloves

salt, pepper, marjoram

smoked tofu 180 g

rice 150 g

Instructions:

Boil rice according to instructions. Fry diced onion and garlic with small amount of oil for 8-10 minutes. Add passata, beans and diced tofu.

Cook under cover (stirring from time to time) for 30-40 minutes. Add spices in the meantime. Serve with rice.

 



  • Jedno z lepszych dań 🙂 Bardzo lubię i chętnie bym zjadła 🙂

  • Wędzone tofu jest tutaj jednym z najważniejszych punktów 😀

  • Kahari

    Jest możliwość zamrożenia fasolki? Nie jestem pewna czy wędzone tofu nadaje się do mrożenia.

    • Ciekawe, że pytasz, bo akurat to danie zamroziłam (oprócz ryżu) :D. Pojutrze będę rozmrażać na obiad, bo nie mam czasu przygotowywać. Samą fasolkę mroziłam nie raz i jest ok, nie wiem jak będzie z tofu, ale to się okaże 😉 Z resztą w tym daniu jest ono trochę rozgotowane, bo całość ma się dobrze przydusić, więc myślę że nie będzie z nim problemu.