Fasolka w sosie teriyaki

Jeśli lubicie japońskie smaki to polecam fasolkę w sosie teriyaki

Fasolka w sosie teriyaki

Fasolka w sosie teriyaki

3 porcje (1 porcja ma ok. 405 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+20 minut gotowania)

koszt: ok. 4,20 zł za porcję

Składniki:

fasolka szparagowa (świeża lub mrożona) 150 g
fasolka czerwona z puszki lub gotowana 300 g
cebulka ze szczypiorkiem
1 ząbek czosnku
mieszanka przypraw garam masala 1/2 łyżeczki
skórka i sok z 1 limonki
2 plastry startego imbiru
chili do smaku
2 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki syropu klonowego
45 ml sosu sojowego
150 g ryżu

Wykonanie:

Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Fasolę szparagową gotujemy ok. 8-10 minut. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę (białą część) do zeszklenia, a następnie dodajemy fasolkę, ząbek i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty.

Dodajemy wszystkie składniki na sos oraz szczypiorek. Chwilę smażymy na małym ogniu i podajemy z ryżem.

Beans in teriyaki sauce

3 servings (1 has 405 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+20 minutes of cooking)

Ingredients:

green beans (fresh or frozen) 150 g
canned or cooked red beans 300 g
onion with chives
1 clove of garlic
garam masala spice mixture 1/2 teaspoon
zest and juice from 1 lime
2 slices of grated ginger
chili to taste
2 tablespoons of frying oil
2 tbsp maple syrup
45 ml soy sauce
150 g rice

Instructions:

Cook the rice according to the directions on the package. Boil green beans for about 8-10 minutes. Fry the onion (white part) with oil, then add beans, clove and fry for another 2-3 minutes.

Add all the ingredients for the sauce and chives. Fry for a while and serve with rice.

 

 



>
Facebook