Fasolowe Kotlety jak u Mamy

Idealne kotlety na obiad lub kolację! Szybkie, łatwe w przygotowaniu i smakujące niemal jak te z dzieciństwa. Składniki na nie są łatwo dostępne i tanie, więc nie ma wymówek!

Myślę, że nie ma co się rozwodzić nad kotletami, bo jakie są każdy widzi. Doskonale zdaję sobie sprawę, że choć dla mnie roślinne kotlety to normalka, dla wielu osób to wciąż coś niemal egzotycznego! A tymczasem to świetne urozmaicenie obiadu dla każdego (nie tylko wegan i wegetarian). Są zdrowe, pyszne i łatwe w przygotowaniu.

Fasolowe Kotlety jak u Mamy

Jak dla mnie takie kotlety to świetny sposób na obiad, kiedy nie wiem do końca na co mam ochotę, nie mam czasu, brakuje mi strączków lub chcę zrobić coś co po prostu przypomina mi dawne smaki. Tak, nie boję się przyznać, że uwielbiam weganizować mięsne potrawy!

I tak wystarczy tylko parę składników, żeby zrobić sycące danie. A do tego ulubione dodatki, najlepiej takie jakie oczywiście lubicie najbardziej, są w sezonie lub po prostu zalegają w lodówce!

Fasolowe Kotlety jak u Mamy

6 kotletów (1 ma ok. 200 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+ok. 10 minut smażenia)

koszt: ok. 4 zł za całość

Składniki:

220g czerwonej fasoli z puszki

50g bułki tartej

50g kaszy mannej

1 posiekany ząbek czosnku

15g nieaktywnych drożdży

30ml aquafaby lub zalewy po fasoli

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka syropu klonowego

1 łyżka octu jabłkowego

sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek, chili do smaku

35g oleju kokosowego do smażenia

Wykonanie:

Fasolę blendujemy, a następnie dodajemy pozostałe składniki na kotlety i zagniatamy. Formujemy 6 kotletów. Smażymy na oleju kokosowym po 3-4 minuty z obu stron.

Bean Homemade Burgers

Perfect burgers for lunch or dinner! Quick, easy to prepare and taste almost like those from childhood.

6 burgers (1 has 200 kcal)

time of preparation: 10 minuts (+10 minutes for frying)

Ingredients:

220g of red kidney beans from the can

50g of bread crumbs

50g of semolina

1 chopped clove of garlic

15g of nutritional yeasts

30ml of aquafaba

1 tablespoon of soy sauce

1 teaspoon of maple syrup

1 tablespoon of apple vinegar

salt, pepper, basil, oregano, garlic, chili to taste

35g of coconut oil for frying

Instructions:

Blend the beans, then add the remaining ingredients and knead. Form 6 burgers. Fry with coconut oil for 3-4 minutes on both sides.



1 thought on “Fasolowe Kotlety jak u Mamy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*