Fasolowe Pulpety w Serowym Sosie

Jedno z odkrytych ostatnio przeze mnie doskonałych połączeń: Fasolowe Pulpety (bezglutenowe, wegańskie) z Sosem Serowym! To jest tak pyszne, że nie wiem czego chcieć więcej?!

Są takie dni kiedy mam ochotę na danie mięsopodobne (tak zdarza mi się!). I nie chodzi tutaj o smak mięsa (bo za nim już nie tęsknię), ale konsystencje, formę, połączenia smaków. Nie mam absolutnie tego sobie za złe i cieszę się, że mogę się ponieść fantazji i przygotować w domu taką świetną alternatywę!

Fasolowe Pulpety w Serowym Sosie

Jeżeli nie próbowaliście jeszcze takiego połączenia jak to zarekomenduję je słowami mojego mięsożernego męża, który stwierdził, że jest wyśmienite i zdecydowanie lepsze niż niejedno mięsne danie, juhu! To jak, zasiałam ziarnko ciekawości? 😉

Ten przepis idealnie sprawdzi się do przygotowania na zapas do zamrożenia. Wystarczy zamrozić gotowe pulpeciki i sos, a po odmrożeniu podgrzać razem.

Fasolowe Pulpety w Serowym Sosie

2 porcje (1 ma ok. 420 kcal)

czas przygotowania: ok. 40 minut

koszt: ok. 3,60 zł za porcję

Składniki:

pulpeciki:

100g ryżu

90g fasoli czerwonej ugotowanej lub z puszki

25g koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka nasion chia

pęczek natki pietruszki

1 ząbek czosnku

1 łyżka płatków drożdżowych

1 łyżeczka oregano

chili (wg uznania)

sól do smaku

bułka tarta do obtoczenia

sos:

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka oliwy

1 szklanka mleka roślinnego

45g soczewicy czerwonej

1 łyżka płatków drożdżowych

sól i pieprz do smaku

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

chili wg uznania

do podania:

pieczywo lub kasza, płatki drożdżowe do posypania

 

Wykonanie:

Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Następnie miksujemy na gładką masę z pozostałymi składnikami na pulpety.

Formujemy kuleczki z masy i obtaczamy w bułce tartej. Podsmażamy na odrobinie oleju 3-4 minuty z obu stron. W międzyczasie roztrzepujemy mleko z mąką i oliwą w garnuszku.

Dodajemy pozostałe składniki na sos i gotujemy ok. 10 minut (od czasu do czasu mieszając na małym ogniu). Pulpeciki podajemy z sosem, posypane płatkami drożdżowymi z pieczywem, kaszą lub innymi dodatkami.

Bean Meatballs in Cheese Sauce

One of the perfect combinations recently discovered by me: Bean Meatballs (gluten-free, vegan) with Cheese Sauce! It is so so delicious!

2 servings (1 has 420 kcal)

time of preparation: 40 minutes

Ingredients:

meatballs:

100g of rice

90g of red beans cooked or canned

25g of tomato concentrate

1 teaspoon of chia seeds

bunch of parsley

1 clove of garlic

1 tablespoon of nutritional yeast

1 teaspoon of oregano

chili

salt to taste

breadcrumbs for coating

sauce:

1 tablespoon of wheat flour

1 tablespoon of oil

1 glass of plantbased milk

45g of red lentils

1 tablespoon of nutritional yeasts

salt and pepper to taste

1/3 teaspoon of nutmeg

1/2 teaspoon of smoked pepper

chili

for serving:

bread or rice, nutritional yeasts

Instructions:

Cook the rice according to the instructions on the packaging. Then mix to a smooth mass with the remaining ingredients for the meatballs.

Form balls from mass and coat in breadcrumbs. Fry in a little oil for 3-4 minutes on both sides. In the meantime, mix the milk with flour and oil in a pot.

Add the remaining ingredients for the sauce and cook for about 10 minutes (occasionally stirring over low heat). Serve the meatballs with the sauce, nutritional yeasts and bread, rice or other toppings.