Faszerowane ziemniaki

Pieczone, faszerowane ziemniaki z fetą i suszonymi pomidorami. Proste, wegetariańskie danie pełne smaków!

Już dawno nie było u mnie pieczonych ziemniaków, więc z wielką chęcią zabrałam się do pracy 😉

faszerowane ziemniaki

A więc dzisiaj pyszne faszerowane ziemniaki z fetą, suszonymi pomidorami, awokado i winogronami. Chociaż trzeba czekać godzinę na to aby ziemniaki się upiekły, to na prawdę warto!

W tym przepisie feta sprawdza się doskonale, więc warto jej nie zamieniać na inny serek 😉

Faszerowane ziemniaki

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 1h 15 minut

koszt to ok. 4.30 zł za porcję

Składniki:

ziemniaki ok. 420 g

ser feta 80 g

awokado 3/4 sztuki

winogrona bez pestek 1 garść

suszone pomidory 30 g

sok z cytryny

jogurt naturalny 50 g

natka pietruszki

oliwa z oliwek

słodka papryka do smaku

sól i pieprz wg uznania

Wykonanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy i zawijamy każdy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika (250 stopni) na 1 godzinę. Po tym czasie możemy wyjąć ziemniaki z folii i przekroić na pół.

Łyżką wyjmujemy część środka ziemniaka (możemy go pokroić i dać na wierzch lub podać osobno). Środek ziemniaka smarujemy jogurtem naturalny i posypujemy papryką.

Następnie wykładamy część winogron, fetę, suszone pomidory, awokado (skropione sokiem z cytryny). Na wierzch wykładamy jeszcze winogrona, natkę pietruszki i doprawiamy solą oraz pieprzem.