Fit Chlebek Bananowy

Idealny, naturalnie słodki, delikatny i wilgotny Fit Chlebek Bananowy bez żadnego dodatku cukru. Doskonały na śniadanie lub jako przekąska do pracy. Jest zdrowy i bez dodatku nabiału.

fit chlebek

Od zrobienia takiego bananowego chlebka możecie zacząć dzień lub upiec go wieczorem, tak aby następnego dnia rano cieszyć się jego smakiem. Uwierzcie mi, że na pewno nie pożałujecie tego wypieku.

Już dawno (czyt. od jakiś 2-3 tygodni) nie było chlebka bananowego! Trzeba to koniecznie naprawić 😀

fit chlebek

I to nic, że kiedy postanowiłam go zrobić to słońce mi mocno grzało przed szybę, a wizja zrobienia domowego treningu jeszcze z włączonym piekarnikiem nie jest najprzyjemniejsza, ale czego się nie robi dla tego smaku. Więc trudno! Spocę się, aż okulary będą mi spadać z nosa, ale chlebek musi być 😀

Jak wspomniałam na początku jest na prawdę zdrowy, bez dodatku żadnych cukrów, jedynie łyżka miodu i banany nadają mu naturalnej słodkości. Tak na prawdę następnym razem chyba całkowicie pominę miód, bo słodycz bananów by mi prawdopodobnie całkowicie wystarczyła.

fit chlebek

Powiedzmy, że jest to wersja „podstawowa” chlebka, bo można go śmiało napakować suszonymi owocami i orzechami.

Uwielbiam robić chlebki na słodko! Na moim blogu znajdziecie różne ich rodzaje (w tym na przykład cukiniowe) jeżeli klikniecie tutaj -> klik! Moje uwielbienie na pewno zrozumiecie jeżeli zrobicie którykolwiek z nich 😀 Niebo w gębie moi mili!

Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis i podzielicie się ze mną Waszymi wrażeniami 😉

Fit Chlebek Bananowy

4 porcje (1 porcja to ok. 300kcal)

Składniki:

banany 3 sztuki

olej kokosowy lub masło 50g (można też zrobić w wersji pół na pół)

jajka 3 sztuki

miód 1 łyżka

mąka pszenna 85g

mąka ziemniaczana 50g

soda oczyszczona 1 łyżka

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Banany blendujemy lub ugniatamy tłuczkiem. Łączymy następnie z olejem kokosowym i jajkami. Po dokładnym zmiksowaniu dodajemy resztę składników i ponownie intensywnie mieszamy ciasto lub miksujemy.

Ciasto przenosimy do keksówki (ok. 20cm długości) i pieczemy ok. 50 minut. Po ostygnięciu możemy zapakować do pojemniczka próżniowego i przechowywać w lodówce 2-3 dni.

 

Zapisz

Zapisz



  • Barbara Wiśniewska

    Wygląda rewelacyjnie:)

  • Magdalena G

    jaki prosty,.a jak wygląda:)

    • Minimalizm popłaca ;D

  • dishdogz

    Robiłam chlebek bananowy, ale bez mąki. Hm, ciekawe, jak by smakował ten z…

    • Smakuje znakomicie 😉

  • Znam, znam i Twoje zachwyty na tym chlebkiem są w pełni uzasadnione, jest pyszny 🙂

  • Ewa W

    coś z niczego 🙂 lubię !

    • 😉 takie dania cieszą najbardziej 😀

  • Pieruńskie maszkety

    Uwielbiam takie chlebki, robiłam podobny i smakował cudnie 🙂

    • Są rewelacyjne 😉

  • I jaki super wyrośnięty 🙂 Prawda, jak ma się ochotę to chlebek pomimo upału musi być 🙂