Fit ciasteczka pekan

Fit ciasteczka pekan to wszystko trzeba potrzeba do szczęścia! Rewelacyjna przekąska. Wegańskie, bez glutenu, tłuszczu, cukru i wyrzutów sumienia!

Jesteście gotowi na zdrową przekąskę, którą pokocha każdy?

Fit ciasteczka pekan

Nie zawsze byłam fanką ciasteczek. Szczerze mówiąc był taki czas, że nie piekłam ich w ogóle. Dopiero od niedawna zauważyłam, że to świetny, szybki sposób na małe co nie co. Ciasta zazwyczaj trzeba robić w dużej blaszce i dla dwóch osób to często po prostu za dużo. Za to ciasteczek można zrobić tyle ile potrzeba, a nadmiar zamrozić.

Kiedyś myślałam też, że robienie ciasteczek to strasznie dużo roboty. Teraz już wiem, że to czysta przyjemność.

Nie przedłużam! Na pewno jesteście ciekawi tego wspaniałego przepisu 😉

Fit ciasteczka pekan

12 ciasteczek (1 ciasteczko to ok. 150 kcal)

czas przygotowania: 20 minut

koszt: 1,20 zł za 1 ciasteczko

Składniki:

płatki owsiane 170g

orzechy pekan 115g

olej roślinny 1 łyżka

syrop klonowy lub miód 45g

szczypta soli

woda

krem:

daktyle 155g

mleko roślinne ok. 90ml

szczypta soli

orzechy pecan na wierzch ciasteczek

Wykonanie:

Płatki owsiane i orzechy pecan rozdrabniamy (bardzo mocno). Przenosimy do miseczki, dodajemy olej, syrop, sól i mieszamy.

Dodajemy następnie tyle wody, abyśmy mogli uzyskać masę z której możemy uzyskać zwarte kulki. Formujemy 12 kulek, z których następnie formujemy ciasteczka na papierze do pieczenia.

Ciasteczka pieczemy ok. 7-8 minut w 195 stopniach. W tym czasie miksujemy daktyle z dodatkiem mleka roślinnego.

Masę przenosimy do małego rondelka, dodajemy szczyptę soli i gotujemy cały czas mieszając, aż masa stanie się gęsta.

Na upieczone ciasteczka wykładamy krem i orzechy. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Fit pecan cookies

12 cookies (1 cookie – 150 kcal)

time of preparation: 20

Ingredients:

oats 170g

pecans 115g

vegetable oil 1 tbsp

maple syrup or honey 45g

pinch of salt

water

cream:

dates 155g

vegetable milk approx. 90ml

pinch of salt

pecan nuts for serving

Intructions:

Mix oats and pecan nuts in the food procesor. Transfer to the bowl, add oil, syrup, salt and mix. Add enough water so that we can get a mass from which we can get compact balls. We make 12 balls, from which we then make cookies on baking paper.

We bake cookies about 7-8 minutes in 195 degrees. At that time we mix the dates with the addition of vegetable milk.

Transfer to a small saucepan, add a pinch of salt and cook with stirring until mass becomes dense.

For baked cookies we serve cream and nuts. Put in the fridge for 1 hour.