Fit Mug Cake z Brzoskwiniami i Domową Czekoladą

Zdrowa przekąska na śniadanie, czyli doskonałe ciasto jogurtowe ze świeżymi brzoskwiniami i domową czekoladą. Bardzo proste, delikatne i niskokaloryczne! Pora na Fit Mug Cake.

Kiedy jestem na wyjeździe poza domem to z góry wiem, że nic słodkiego raczej nie zjem przez cały czas pobytu poza domem. Z resztą nie kuszą mnie żadne kawiarnie z ciastami, piekarnie ze słodkimi wypiekami, a już o sklepowych słodyczach to nawet nie wspomnę. Za to zawsze skuszę się na obiad w ciekawym miejscu. Kiedy byliśmy ostatnio w Bieszczadach to odkryliśmy takie miejsce (o czym już Wam pisałam w relacji z naszego wyjazdu), które zaskoczyło nas tak pozytywnie, że już nie mogę się doczekać na samą myśl, kiedy za parę lat będę mogła je ponownie odwiedzić! Nie będę się tutaj o nim rozpisywać, ale jeżeli jesteście ciekawi to kliknijcie tutaj -> klik!

fit mug cake

Zawsze kiedy wracam, to mam ochotę na domową, zdrową, słodką przekąskę na śniadanie. Domowe wypieki uwielbiam! Wiem co dodaję, wiem jak je robię, więc zajadanie się takimi pysznościami to czysta przyjemność. Teraz padło na fit mug cake (czyli ciasto z mikrofali) z brzoskwiniami i domową czekoladą. Ma to co lubię najbardziej, czyli czekoladę i świeże owoce, a przy tym jest doskonałe, bo pożywne i zdrowe.

W przepisie nie ma jajek. Jest za to odrobina masła (którą można zastąpić olejem kokosowym) i jogurt grecki! Ach jogurt grecki sprawdza się tutaj doskonale! Nadaje ciastu delikatności i wilgotnej struktury (mojej ulubionej).

fit mug cake

Ciasto dosłodziłam ksylitolem, ale bardzo małą ilością. Pomimo wszystko myślę, że jest to ilość, która wystarczy nawet osobom, które uwielbiają słodkości.

Na koniec wylądowały w cieście brzoskwinie i kawałki czekolady, które są tutaj doskonałym dodatkiem. Każdy gryz z ich udziałem jest jeszcze bardziej wyrazisty w smaku.

fit mug cake

Podczas przygotowywania ciasta z mikrofali ważne jest aby najpierw nastawić mikrofalę na mniejszą moc (ok. 50%), a później stopniowo zwiększać do momentu aż patyczek będzie suchy i ciasto gotowe.

Fit Mug Cake z Brzoskwiniami i Domową Czekoladą

4 porcje (1 porcja to ok. 400kcal)

Składniki:

mąka pszenna 225g

mleko 225ml

jogurt grecki naturalny 145g

brzoskwinie 145g

domowa czekolada 50g

ksylitol lub cukier 40g

masło roztopione lub olej kokosowy 10g

proszek do pieczenia 1 łyżka

Wykonanie:

Jogurt łączymy z mlekiem i roztopionym masłem. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ksylitol. Mieszamy ciasto, a na koniec delikatnie dodajemy pokrojoną drobno brzoskwinię i czekoladę.

Kokilki lub inne małe foremki smarujemy masłem i i nakładamy do nich ciasto. Kokilki wstawiamy kolejno do mikrofali. Zaczynamy od małej mocy (ok. 50%), przez 2-3 minuty.

Następnie zwiększamy moc i sprawdzamy czy ciasto jest gotowe patyczkiem.

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  • nigdy nie próbowałam tych mikrofalowych ciast, bo nigdy też nie posiadałam mikrofali. Ostatnio jednak zakupiła ją moja siostra, więc może w końcu spróbuję, bo zawsze mnie ciekawiły 🙂

    • To polecam spróbować 😉 Mają ciekawą strukturę 🙂

  • Wydaje mi się, że w piekarniku jak najbardziej można zrobić taki mug cake, ale nie wiem ile to będzie trwało 😀 Trzeba by po prostu kontrolować patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe 😉

  • Magdalena G

    o jejku,jak pysznie:)

  • też zawsze mnie kusiły takie ciasta z kubka, ale póki co nie próbowałam. z czekoladą i brzoskwinią musi być pysznie !

    • Jest, polecam 😉

  • Wygląda jak taki serniczek, pewnie za sprawą jogurtu naturalnego 🙂 Pyszne słodkości 😀

    • Bardzo delikatne jest to ciasto, więc rzeczywiście trochę przypomina serniczek 😉

  • Fabryka Pomysłów

    niestety nie mam mikrofali, a kusi mnie to ciacho od dawna 🙂

    • można spróbować w piekarniku, no chyba że kupisz specjalnie mikrofalę 😀

      • Fabryka Pomysłów

        oo 🙂 wtedy muszę je dłużej piec? 🙂

  • Nie mam regulacji mocy w mikrofalówce… i co teraz 🙁 ?

    • Hmm dobre pytanie… tak na prawdę to nic, po prostu trzeba obserwować to ciasto. Co 1-2 minuty sprawdzać czy już jest gotowe. Dla bezpieczeństwa wziąć większy kubek lub miseczkę, aby nie wykipiało. W mikrofali jest o tyle fajnie, że ciasto raczej się nie spali, jeżeli będziemy je pilnować 🙂

  • Mmmmm, jakie pyszne! Jka zwykle superhiper prosty przepis, to coś dla mnie na popołudniowe zachcianki 🙂