FIT Placek Bananowy

Ok, wiem że każdy marzy o tym żeby jeść słodycze bezkarnie! Ja staram się przygotowywać je tak, aby nie mieć absolutnie żadnych wyrzutów sumienia z ich zjedzenia. Ten naturalnie słodki Fit Placek Bananowy zaspokaja moją chęć na słodkości. Nie będę ukrywać… to nie jest ciasto miesiąca! Dla wielu osób to byłby zwykły zakalec 😀 Ja takie ciasta uwielbiam i wiem, że jest rzesza ludzi, która ma tak samo, więc się dzielę!

Wiele osób mówi, że ciasto powinno być CIASTEM. Pięknie wyglądać, być puszyste albo odpowiednio kruche, słodkie i rozpływające się w ustach. Jak dla mnie wyglądać nie musi, a doznania smakowe są dla każdego inne. Ja odzwyczajona od kupnych słodyczy, jestem przesłodzona po zjedzeniu daktyla. A konsystencję zakalca uwielbiam i nie wiem jak takie ciasto można wyrzucać, jako zmarnowane…

FIT Placek Bananowy

Jeżeli jednak szukacie ciasta, które spełni kryteria powszechnie akceptowalnych ciast to bardzo polecam mój wegański biszkopt z owocami.

Nie bójcie się piec i eksperymentować, to że coś nie urośnie, nie będzie odpowiednio słodkie, za bardzo się pokruszy, to jeszcze nie koniec świata. Ja zawsze staram się takie wypieki ratować i robię z nich jakieś inne desery. Takie „nieudane” ciasta świetnie nadają się do owsianek, do podania z owocami czy przekształcenia ich w inne ciasto 😉

FIT Placek Bananowy

6 porcji (1 ma ok. 200 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+1 godzina pieczenia, 3 godziny chłodzenia)

koszt: 1 porcja to ok. 1 zł

Składniki:

2 banany

35g daktyli (namoczonych przez noc)

skórka z cytryny

parę kropli aromatu waniliowego

200ml ugotowanego mleka roślinnego

95g mąki pszennej

55g roztopionego oleju kokosowego

80g aquafaby

1 łyżeczka octu

Wykonanie:

Banany blendujemy z daktylami na gładką masę. Następnie dodajemy cytrynę, aromat, mleko i mąkę. Mieszamy dokładnie.

Dodajemy olej i ponownie mieszamy. Ubijamy oddzielnie aquafabę z octem, a następnie dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy całość (nie za mocno, tylko parę razy, tak by całkowicie nie zmieszać piany z ciastem).

Ciasto przenosimy do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 1 godzinę. Zostawiamy w wyłączonym piekarniku jeszcze godzinę, a następnie wyjmujemy ciasto z foremki i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.

FIT Banana Cake

This naturally sweeten Fit Banana Cake satisfies all desires for sweets.

6 servings (1 has 200 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+1h of baking, 3h of chilling)

Ingredients:

2 bananas

35g of dates (soaked overnight)

lemon skin

a few drops of vanilla flavor

200ml of warm plantbased milk

95g of wheat flour

55 g of melted coconut oil

80g of aquafaba

1 teaspoon of vinegar

Instructions:

Blend bananas with dates to a smooth mass. Then add the lemon, aroma, milk and flour. Mix thoroughly. Add the oil and mix again.

Beat the aquafaba with vinegar separately, then add to the dough and mix gently (not too hard, only a few times, so as not to completely mix the foam with the cake).

Transfer the dough to a small mold lined with baking paper and bake at 180 Celsius degrees for about 1 hour. Leave in the oven for an hour, and then remove the cake from the mold and put in the refrigerator for 2 more hours.

 



1 thought on “FIT Placek Bananowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*