General Tso’s Tofu

General Tso’s Tofu, to popularne danie chińskiej kuchni. Pyszne i głębokie w smaku! Moje w wersji trochę odchudzonej.

General Tso’s Tofu

General Tso’s Tofu

3 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+ gotowanie)

koszt: ok. 2,80 zł za porcję

Składniki:

1 kostka wędzonego tofu
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
40 g mąki (pszennej lub kukurydzianej)
1 łyżeczka czosnku granulowanego
parę plastrów świeżego imbiru
chili wg uznania
2 łyżki wina białego
2 łyżki sosu sojowego
20 g cukru lub syropu klonowego
2 łyżki oleju
1 pęczek cebuli dymki ze szczypiorkiem
20 g sezamu
200 g ryżu

Wykonanie:

Tofu odciskamy z nadmiaru wody i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z octem, sosem sojowym i mąką. Odstawiamy na 15-20 minut. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na rozgrzanej patelni podsmażamy posiekaną dymkę (cebulę), a następnie dodajemy tofu i wszystkie przyprawy. Zalewamy winem i redukujemy sos, a następnie dodajemy sos sojowy i cukier lub syrop.

Tofu podajemy z ryżem, sezamem i szczypiorkiem.

General Tso’s Tofu

3 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+ cooking)

Ingredients:

1 cube of smoked tofu
1 tablespoon of rice vinegar
2 tablespoons of soy sauce
40 g flour (wheat or corn)
1 teaspoon of granulated garlic
a few slices of fresh ginger
chili at the discretion
2 tablespoons of white wine
2 tablespoons of soy sauce
20 g sugar or maple syrup
2 tablespoons of oil
1 bunch of green onions
20 g of sesame seeds
200 g of rice

Instructions:

Squeeze tofu from excess water and cut into smaller pieces. Mix with vinegar, soy sauce and flour. Leave it for 15-20 minutes. Cook rice in accordance with the instructions on the packaging.

Fry the chopped onion on the hot frying pan, then add the tofu and all the spices. Pour the wine and reduce the sauce, then add the soy sauce and sugar or syrup.

Serve tofu with rice, sesame and chives.

 



>
Facebook