Gofry rabarbarowe

Gofry rabarbarowe o chrupiących brzegach i miękkim, delikatnym środkiem💚 Słodkie ciasto i kwaśny, orzeźwiający rabarbar to idealne połączenie na letnie śniadanie 😁👌

Gofry rabarbarowe

1 porcja (5 gofrów, ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut

koszt: ok. 2.50 zł

Składniki:

150 g mleka roślinnego
75 g mąki pszennej
25 g rabarbaru + do podania
10 g erytrytolu lub cukru
10 g oleju
10 g jogurtu roślinnego (lub więcej oleju)
10 g nasion chia
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka octu (dowolnego)
opcjonalnie parę kropel aromatu waniliowego
10 g syropu klonowego do podania

Wykonanie:

Mieszamy mleko z octem, pozostałymi składnikami i odstawiamy na 10-15 minut.

Po tym czasie mieszamy dokładnie ciasto i możemy przygotowywać gofry – czas pieczenia zależy od gofrownicy (zazwyczaj 5 minut powinno być ok).

Podajemy z owocami i syropem. 

Rhubarb waffles

1 portion (5 waffles, approx. 500 kcal) 

time of preparation: 15 minutes

Ingredients: 

150 g plantbased milk 
75 g wheat flour 
25 g rhubarb + more for serving
10 g erythritol or sugar 
10 g oil 
10 g vegetable yogurt (or more oil) 
10 g chia seeds
3/4 teaspoon baking powder 
a pinch of salt 
1 teaspoon vinegar  
optional a few drops of vanilla aroma 
10 g maple syrup for serving

Instructions: 

Mix milk with vinegar and other ingredients and set aside for 10-15 minutes.

After this time, mix the dough thoroughly and prepare waffles – baking time depends on the waffle iron (usually 5 minutes should be ok).

Serve with fruits and syrup.