Granola bez dodatku oleju

Zawsze kiedy mam zamiar przygotować śniadanie na parę dni lub w podróż, automatycznie pojawia mi się w głowie  granola! To prosty sposób, żeby zjeść pożywne i smaczne śniadanie. Wystarczy tylko zalać mlekiem roślinnym, dodać ulubione owoce i posiłek gotowy. W przypadku tej granoli nie musiałam dodawać dodatkowego tłuszczu, bo zastąpiłam go startym jabłkiem (można też użyć gruszki lub zgniecionego banana). Również nie dosładzałam granoli, bo jest ona naturalnie słodka dzięki daktylom i rodzynkom.

Granola bez dodatku oleju

Granola bez dodatku oleju

3 porcje (1 porcja to ok. 360 kcal)

czas przygotowania: ok. 50 minut (w tym 40 minut pieczenia)

koszt: ok. 2 zł za 1 porcję

Składniki:

 

1 starte jabłko

95g daktyli

35g rodzynek

150g płatków zbożowych

35g migdałów

1/3 łyżeczki cynamonu

parę kropel ekstraktu waniliowego lub pół laski wanilii

mleko roślinne i owoce do podania

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w miseczce (daktyle kroimy wcześniej na mniejsze kawałki). Całość przekładamy na papier pergaminowy i pieczemy w 160 stopniach ok. 40 minut (od czasu do czasu dokładnie mieszamy).

Do słoika lub pojemnika przenosimy dopiero gdy granola całkowicie ostygnie. Podajemy z mlekiem roślinnym i świeżymi owocami.

Oil-free Granola

Whenever I’m going to prepare breakfast for a few days or for a journey, I automatically think of granola! It’s a simple way to eat a nutritious and tasty breakfast. You only have to add planbased milk, your favorite fruits and the meal is ready. I didn’t have to add extra fat, because I replaced it with grated apple (you can also use a pear or a banana pure). I also didn’t sweeten the granola, because it’s naturally sweet thanks to dates and raisins.

3 servings (1 serving – 360 kcal)

czas przygotowania: 50 minutes (including 40 minutes of baking)

Ingredients:

1 grated apple

95g dates

35g raisins

150g oats

35g almonds

1/3 teaspoon of cinnamon

a few drops of vanilla extract or half of vanilla stick

plantbased milk and fruits for serving

Instructions:

Mix all ingredients in a bowl (dates should be cut  into smaller pieces). Put the whole on parchment paper and bake at 160 Celsius degrees for about 40 minutes (mix occasionally).

Put the granola in the jar or container when it will be completely cooled. Serve with plantbased milk and fresh fruits.



4 thoughts on “Granola bez dodatku oleju”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*