Grecka sałatka z cukinią

Grillowana cukinia, świeże warzywka, aromatyczne przyprawy = smaki greckich wakacji! 😀 Musicie spróbować i poczuć trochę słońca w te szare dni 🙂

Grecka sałatka z cukinią

Grecka sałatka z cukinią

3 porcje (1 ma ok. 505 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut (+ 10 minut gotowania)

koszt: ok. 2.90 zł za porcję

Składniki:

chlebki naan:
300 g mąki pszennej
1/2 opakowania suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
75 ml mleka sojowego
75 g mleczka kokosowego
30 ml wody
1 łyżka oliwy
sałatka:
cukinia
ogórek świeży
cebula czerwona
18 pomidorków koktajlowych
sok z 1/4 cytryny
łyżeczka ziół (bazylia, oregano)
chili do smaku
1 łyżka oliwy
sól do smaku

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy mleko, mleczko, wodę i mieszamy. Na koniec dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt klejące dodajemy więcej mąki.

Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie cukinię kroimy w plastry, mieszamy z oliwą, ziołami, sokiem z cytryny, chili, solą i grillujemy. Z ciasta formujemy 3 kulki, delikatnie rozwałkowujemy i smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia z obu stron.

Cukinię mieszamy z ogórkiem, pomidorkami i cebulą (doprawiamy do smaku) i podajemy z chlebkami.

Greek salad with zucchini

3 servings (1 has 505 kcal)

time of preparation: 30 minutes (+ 10 minutes of cooking)

Ingredients:

naan bread:
300 g wheat flour
1/2 packet of dry yeast
1 teaspoon of sugar
pinch of salt
75 ml soy milk
75 g coconut milk
30 ml water
1 tablespoon of oil
salad:
courgette
fresh cucumber
Red onion
18 cherry tomatoes
juice from 1/4 of lemon
teaspoon herbs (basil, oregano)
chili to taste
1 tablespoon of oil
salt to taste

Instructions:

Mix the flour with yeast, sugar and salt. Add milk, water and mix. Finally, add olive oil and knead the dough. If it’s too sticky, add more flour.

Let it rest for 15 minutes to rise. In the meantime, cut zucchini into slices, mix with oil, herbs, lemon juice, chili, salt and grill. Form 3 balls from the dough, gently roll out and fry in a preheated pan on both sides.

Mix zucchini with cucumbers, tomatoes and onions (season to taste) and serve with naan.

 



>
Facebook