Grecki Buddha Bowl

Buddha Bowl to jak dla mnie misz masz tego co mam w lodówce, pełnowartościowa miska, która świetnie się sprawdza zawsze i o każdej porze. Dawniej nie przepadałam za tak dużą ilością warzyw i różnorodnością na talerzu, ale teraz już chyba inaczej nie mogę.

Nie da się zresztą ukryć, że w Internecie Buddha Bowl ma swoje 5 minut i wszyscy (a szczególnie Ci, którzy odżywiają się roślinnie) mają niesamowite pole do popisu. Inspiracji również nie brakuje i chociaż wydaje się, że już więcej chyba wymyślić się nie da to przecież kombinacji może być niezliczenie wiele.

Grecki Buddha Bowl

Kiedy planuję posiłki skupiam się na tym, aby było to coś co przede wszystkim lubię (muszę się przyznać, że kalafior i brokuł to nie są moi najlepsi przyjaciele), co jest zdrowe, sezonowe, odżywcze i z czego mogę przygotować pełnowartościowy posiłek. Nie zapominajmy też o tym, że staram się by było szybko i tanio!

Jeżeli szukacie trochę innej wersji Buddha Bowl, a lubicie greckie smaki to może właśnie ten przepis Was do zainspiruje! U mnie przywołał on trochę wspomnienia z greckich wakacji.

Grecki Buddha Bowl

2 porcje (1 ma ok. 540 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: ok. 7,50 zł za 1 porcję

Składniki:

60g (1/3 szklanki) komosy ryżowej (może być też ryż)

50g (1/2 szklanki) pomidorów suszonych w oliwie

60g (6 łyżek) oliwek

60g (3 łyżki) kaparów

parę plastrów czerwonej cebuli

1 duży ogórek świeży

sałata do podania

40g (4 duże sztuki) suszonych lub świeżych fig

1 awokado

marynowane tofu:

100g (3/4 kostki) tofu wędzonego lub naturalnego

1 łyżka oliwy

1 łyżka octu jabłkowego lub ryżowego

1 łyżka sosu sojowego

sok z 1/4 cytryny

2 łyżki płatków drożdżowych

1 łyżeczka oregano

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

sól i pieprz

Wykonanie:

Tofu zawijamy w ręcznik kuchenny i dociskamy ciężkim przedmiotem na 15-30 minut. Następnie kroimy w kostkę, dodajemy wszystkie składniki na marynatę i odkładamy.

W tym czasie komosę przepłukujemy wodą na sitku, a następnie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dno głębokiego talerza wykładamy sałatę (ilość i rodzaj wg uznania) a następnie komosę, pokrojone warzywa i tofu.

Greek Buddha Bowl

For me Buddha Bowl is a mix of what I have in the fridge, a wholesome bowl that works great at any time. I absolutely love it.

2 servings (1 has 540 kcal)

time of preaparation: 30 minutes

Ingredients:

60g (1/3 cup) of quinoa (or rice)

50g (1/2 cup) dried tomatoes in olive oil

60g (6 tablespoons) of olives

60g (3 tablespoons) of capers

few slices of red onion

1 large fresh cucumber

salad for serving

40g (4 large pieces) of dried or fresh figs

1 avocado

marinated tofu:

100g (3/4 cubes) smoked or natural tofu

1 tablespoon of oil

1 tablespoon of apple or rice vinegar

1 tablespoon of soy sauce

juice from 1/4 of lemon

2 tablespoons of nutritional yeasts

1 teaspoon of oregano

1/2 teaspoon of granulated garlic

salt and pepper to taste

Intructions:

Wrap the tofu in a kitchen towel and press with a heavy object for 15-30 minutes. Then cut into cubes, add all the ingredients for marinate and set aside.

In the meantime, rinse the quinoa with water and then cook according to the instructions on the packaging. Place salad at the bottom of a deep plate and add quinoa, chopped vegetables and tofu.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*