Grecki sposób na kapustę pekińską

Kapusta pekińska w greckim wydaniu, czyli z oliwkami i fetą.

Nie wiem czemu, ale kapusta pekińska kojarzy mi się z obiadami z dzieciństwa. Baaardzo często był to dodatek do obiadu w kształcie surówki.

grecki sposób na kapustę pekińską

A dzisiaj kapusta pekińska w roli głównej!

Jest zielono, intensywnie i bardzo smacznie 🙂

Grecki sposób na kapustę pekińską

1 porcja (400 kcal)

czas przygotowania to ok. 30 minut

koszt to ok. 3.10 zł

Składniki:

kapusta pekińska 200 g

czosnek 1 ząbek

oliwa z oliwek do smażenia

sól i pieprz do smaku

ryż biały 70 g

oliwki zielone ok. 20 g

ser feta 35 g

Wykonanie:

Ryż gotujemy we wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapustę pekińską kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie przez ok. 2 minuty.

Dorzucamy na patelnię kapustę, przyprawy i smażymy jeszcze 10 minut. Na koniec mieszamy z ryżem i podajemy z przekrojonymi na pół oliwkami i serem feta.



  • Bardzo ciekawy pomysł:)

  • A my właśnie rzadko jemy kapustę pekińską a szkoda, bo jest bardzo dobra 😉 Znów proste i na pewno pyszne danie 🙂

  • Małgorzata

    Podoba mi się pekinka w greckim wydaniu 🙂

  • Katarzyna Waszkiewicz

    Na zimno też smakuje? 🙂

  • Mariusz Maciejewski

    Sprawdziłem-(plus moich dodatków)PYCHA!!! POZDRAWIAM.