Grillowana papryka z kaszą bulgur

Grillowana papryka to ostatnio mój ulubiony warzywny dodatek. Często dodaję ją do zup i gulaszy. Ma ona nie tylko niesamowicie pyszny, aromatyczny smak, ale również wspaniałą konsystencję. Grillowana papryka z kaszą bulgur to dosyć czasochłonne danie, ale doskonale się sprawdza w momencie kiedy mamy ochotę na coś sytego i jednocześnie zdrowego. Grillowaną paprykę i gotowaną kaszę bulgur można przygotować dzień wcześniej, dzięki czemu następnego dnia zostanie nam już tylko upieczenie całej potrawy.

grillowana papryka

Grillowana papryka z kaszą bulgur

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 55 minut (w tym 45 minut pieczenia i gotowania)

koszt 1 porcji to ok. 4.50 zł

Składniki:

papryka czerwona 2 sztuki

kasza bulgur 100 g

masło klarowane 10 g

cabula1 sztuka

mąka 1 łyżeczka

mleko 90 ml

ser cheddar 35 g

sól i pieprz do smaku

bułka tarta 30 g

ser cheddar tarty do posypania

szczypiorek do podania

Wykonanie:

Papryki kroimy na pół, wyjmujemy nasiona i układamy środkiem na papier do pieczenia. Grillujemy w 220 stopniach ok. 10 minut. Po wyjęciu układamy w foremce wyłożonej folią aluminiową (lub papierem do pieczenia).

Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na maśle smażymy cebulę przez około 4 minuty. Następnie przyprawiamy i na zmniejszonym ogniu dodajemy na patelnię mleko zmieszane wcześniej z mąką.

Sos redukujemy, a następnie łączymy z kaszą i serem. Farszem nadziewamy paprykę. Całość posypujemy bułką tartą i serem cheddar. Pieczemy ok. 30 minut w 205 stopniach.

Podajemy ze szczypiorkiem.

Zapisz

Zapisz

Zapisz



>
Facebook