Grillowane Letnie Warzywa z Bazyliowym Kremem Awokado

Pożywne i syte danie, czyli Grillowane Letnie Warzywa z Bazyliowym Kremem Awokado. Podane z ryżem, ciecierzycą, serem cheddar i surówką z czerwonej kapusty dla jeszcze lepszego efektu 😉

Lato w pełni, więc trzeba korzystać! Jedzmy warzywa, póki możemy je znaleźć w sklepach świeżutkie lub zerwać prosto z ogródka. Kto powiedział, że wegetariańskie dania muszą być nudne? Ja zauważyłam, że kiedy planuję obiad bez mięsa to zazwyczaj mogę znaleźć o wiele więcej kombinacji smakowych.

Uwielbiam smak grillowanych warzyw, który wydaje mi się bardziej stonowany, a jednocześnie posiada niepowtarzalnie aromatyczną nutę! A właśnie latem na grillowane warzywa smakują najlepiej.

letnie grillowane warzywa

Ostatnio bardzo często lądują u mnie na obiad warzywa i to warzywa w nadprogramowej ilości. Jest lato, jest ich tak dużo, że nie jestem w stanie się powstrzymać przed zjadaniem ich w dużej ilości. Do tego trochę białeczka (w tym przypadku znajdziecie je w serze cheddar i ciecierzycy) oraz zdrowego tłuszczyku z awokado.

Warzywa delikatnie zgrillowałam w piekarniku, dzięki czemu nabrały fajniejszego, pełniejszego smaku. A do tego… krem bazyliowy z awokado! Jak dla mnie genialny dodatek do warzyw i ryżu.

letnie grillowane warzywa2

Dodatkowo danie przygotowuje się bardzo szybko i można je dowolnie modyfikować 😉 Może lubicie inne warzywa albo chcecie je podać z mięsem lub rybą? Śmiało! 😉

Jeżeli szukacie innych pomysłów na grillowane dania to kliknijcie tutaj -> klik!

Grillowane Letnie Warzywa z Bazyliowym Kremem Awokado

2 porcje

Składniki:

cebula czerwona 1 sztuka

cukinia 1 sztuka

czosnek 1 ząbek

papryka czerwona 1/2 sztuki

awokado 1/4 sztuki

ciecierzyca 125g

ryż 60g

jogurt naturalny 45g

sok z limonki 10ml

liście bazylii

sól do smaku

oliwa do pieczenia

ser cheddar do podania

Wykonanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Na papierze do pieczenia wykładamy posiekaną cebulę, paprykę, cukinię i całość delikatnie solimy i spryskujemy oliwą.

Wstawiamy warzywa na około 15 minut do piekarnika (co jakiś czas mieszając). W międzyczasie miksujemy w rozdrabniaczu awokado, jogurt naturalny, sok z limonki i liście bazylii.

Ryż podajemy z grillowanymi warzywami, kremem bazyliowym, ciecierzycą i serem cheddar.

Zapisz



10 thoughts on “Grillowane Letnie Warzywa z Bazyliowym Kremem Awokado”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*