Grillowane szparagi z marchewkowym „bekonem”

Grillujecie? A co powiecie na wegańską propozycję na grilla?
Ja niezbyt mam warunki, ale dobrze że mój piekarnik ma taką funkcję. Wiosną i latem lubię grillowane potrawy, bo wydają mi się lekkie i oczywiście kojarzą się z wakacjami! Ostatnio na ruszt wrzuciłam szparagi z „bekonem” z marchewki.

Grillowane szparagi z marchewkowym "bekonem"

Grillowane szparagi z marchewkowym „bekonem”

2 porcje (1 ma ok. 130 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+20 minut gotowania)

koszt: ok. 1,50 zł za porcję

Składniki:

150 g zielonych szparagów
sok z 1/4 cytryny
3 łyżki oliwy
2 marchewki
1 łyżka oliwy
parę łyżek soku z buraka
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka papryki wędzonej
szczypta chili
sól do smaku

Wykonanie:

Od szparagów odłamujemy twardą końcówkę. Wykładamy na folię aluminiową, polewamy sokiem z cytryny i oliwą, a następnie zawijamy i grillujemy (lub pieczemy w najwyższej temperaturze) ok. 15 minut.

W tym czasie na patelni podsmażamy plastry marchwi z pozostałymi składnikami. Podlewamy całość wodą i dusimy ok. 15 minut. Otwieramy folię i wykładamy na wierch marchew.

Całość grillujemy jeszcze 2 minuty.

Grilled asparagus with carrot „bacon”

2 servings (1has 130 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+20 minutes of cooking)

Ingredients:

150 g of green asparagus
juice from 1/4 of lemon
3 tablespoons of oil
2 carrots
1 tablespoon of oil
a few tablespoons of beetroot juice
2 tablespoons apple cider vinegar
2 tablespoons of soy sauce
1 clove of garlic
1 teaspoon of smoked pepper
pinch of chili
salt to taste

Instructions:

Cut off the hard ends from the asparagus. Put on aluminum foil, pour lemon juice and olive oil, then wrap and grill (or bake at the highest temperature) for about 15 minutes.

In the meantime, fry slices of carrot with the remaining ingredients in the pan. Pour it with water and cook for about 15 minutes. Open the foil and put carrots on the asparagus.

Grill the whole meal for more 2 minutes.

 



>
Facebook