Gryczane pancakes z żytnimi otrębami

Kiedy podjęłam decyzję, że nie będę jadła cukru, myślałam że nie dam rady. Że ksylitolem lub innymi słodzikami nie da się go zastąpić. Ale się myliłam. Od pół roku żyję bez cukru i mam się świetnie. W ogóle za nim nie tęsknię. Wszystko nawet mi lepiej smakuje, gdy mam świadomość, że go tam nie ma 🙂

gryczane pancakes

Od dawna używam również w kuchni mąki gryczanej (polecam!). A że chyba nie mogłabym żyć bez śniadaniowych placków i naleśników to od dawna przygotowuje je na „gryczany” sposób.

gryczane pancakes

Wielu osobom gryczany smak nie odpowiada. Poza tym naleśniki czy pancakesy na mące gryczanej są cięższe i twardsze, przez co mogą wydawać się mniej apetyczne od tych z mąki pszennej.  Jak dla mnie są OK, ale śmiało możecie w tym przepisie zastosować mąkę pszenną.

gryczane pancakes4

Z resztą, nie ważne jaka mąka, ważne że możecie je zjeść na tysiąc sposobów i wybrać ulubione dodatki: syrop klonowy, miód, banany, pomarańcze. Idealne śniadanie prosto do łóżka na weekendowy początek dnia 🙂

Gryczane pancakes z żytnimi otrębami

ilość: 4 porcje, czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

otręby żytnie 95g

mąka gryczana (lub pszenna) 135g

mleko 156g

jajka 4 sztuki

ksylitol 1 łyżka

cynamon

proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska

cukier puder (opcjonalnie do posypania) lub inne dodatki (syrop, miód, banan, pomarańcz)

Wykonanie:

Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy tak aby nie pozostały żadna grudki. Ostawiamy masę na 15 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni (można wcześniej wysmarować tłuszczem).

Podajemy z ulubionymi dodatkami 🙂



  • uwielbiam placuszki na śniadanie! mogłabym powiedzieć nawet, że jestem od nich uzalezniona 🙂 cukier bardzo łatwo zastąpić, co odkryłam jakiś czas temu, ja najczęsciej nawet zamiast ksylitolu do placuszków przed zblendowaniem dodaję banana, też cudownie słodzi:) gryczanych jeszcze nie robiłam, będe musiała zacząć 🙂

    • To możemy założyć grupę wsparcia dla osób uzależnionych od placuszków ;D Banana również czasem dodaję i rzeczywiście dobrze się sprawdza. Co do tych gryczanych, zawsze warto wypróbować, aczkolwiek wiele osób ich nie toleruje. Mój narzeczony np. nie cierpi placków na mące gryczanej, więc robię zawsze 2 rodzaje 🙂

      • ja uwielbiam gryczane naleśniki, więc myślę, że w moim przypadku, gryczane placuszki to będzie trafienie w samo sedno 🙂

        • A to na pewno 🙂 nie zapomnij o pysznych dodatkach 🙂

  • Kamila Przybylska

    mniam mniam. U mnie polane musem z malin i popijane smoothie z melonem i ananasem 🙂

    • Ooo idealnie podane 😀