Grzanki z warzywami

Chrupiące pieczywo i aromatyczne warzywa – spotkanie idealne Apetyczny obiad lub lunch.

Grzanki z warzywami

Grzanki z warzywami

3 porcje (1 ma ok. 310 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+20 minut gotowania)

koszt: ok. 4.40 zł za porcję

Składniki:

ulubione pieczywo (3 porcje)
bakłażan
marchew
75 g cukinii
75 g czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
45 g szpinaku
30 g oliwy
25 g ciecierzycy konserwowej
15 g orzechów nerkowca (lub innych
ulubionych)
15 g musztardy
15 g mleka roślinnego
natka pietruszki
sok z 1/4 cytryny
3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka oregano i bazylii
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki przypraw garam masala (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki kurkumy
sól i pieprz do smaku
pomidor i ogórek do podania

Wykonanie:

Bakłażana, cukinię, paprykę, cebulę kroimy w kostkę, a marchew w cienkie plastry. Podsmażamy warzywa na oliwie przez ok. 5 minut, po czym dodajemy pozostałe składniki i dusimy ok. 15 minut.

Pieczywo zapiekamy i podajemy z warzywami oraz świeżym pomidorem i ogórkiem.

Toasts with vegetables

3 servings (1 has 310 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+20 minutes of cooking)

Ingredients:

favorite bread (3 servings)
eggplant
carrot
75 g zucchini
75 g red pepper
1/2 red onion
45 g spinach
30 g of oil
25 g canned chickpeas
15 g cashew nuts (or other favorite)
15 g mustard
15 g of plantbased milk
parsley
1/4 lemon juice
3 tablespoons of yeast flakes (optional)
1 tablespoon apple cider vinegar
1 teaspoon of oregano and basil
1 teaspoon granulated garlic
1/2 teaspoon garam masala spices (optional)
1/2 teaspoon turmeric
salt and pepper to taste
tomato and cucumber for serving

Instructions:

Cut the eggplant, zucchini, peppers, onions into cubes, and the carrots into thin slices. Fry the vegetables in olive oil for about 5 minutes, then add the remaining ingredients and stew for about 15 minutes.

Toast bread and serve with plantbased and fresh tomato and cucumber.