Grzybowa Owsianka Imbirowa

Nie mówcie, że jeszcze nie próbowaliście wytrawnej owsianki! Jeśli nie to pora nadrabiać zaległości. Przekonaliście się do ciasta marchewkowego? Do ananasa w burgerze lub sałatce? Wytrawna grzybowa owsianka na pewno Was nie zawiedzie.

Pewnie dla większości osób owsianka = słodkie śniadanie. Nie ma to jak łamać schematy. I to w tak pyszny sposób.

grzybowa-owsianka

Płatki owsiane gotowane na bulionie smakują obłędnie! Doskonały sposób na owsiankowe śniadanie w innym formacie niż zwykle. Polecam użycie brązowych pieczarek, bo moim zdaniem są bardziej wyraziste w smaku i doskonale pasują do tego dania. Są również twardsze, więc fajnie komponują się z miękką owsianką.

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na płatki owsiane to kliknijcie tutaj -> klik!

Grzybowa Owsianka Imbirowa

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 35 minut (w tym 30 minut gotowania, 5 minut smażenia)

kosz to ok. 4 zł 10 gr

Składniki:

płatki owsiane 100 g

bulion warzywny lub woda 670 ml

masło 1 łyżka

pieczarki brązowe 1 opakowanie 250 g

imbir 1 szczypta

sos sojowy 1 łyżka

pieprz do smaku

jajka na miękko 2 sztuki

Wykonanie:

Płatki owsiane zalewamy bulionem i gotujemy ok. 30 minut. Na maśle podsmażamy pieczarki do momentu aż całkowicie wyparuje z nich woda.

Przyprawimy pieczarki imbirem, pieprzem, sosem sojowym. Owsiankę podajemy z pieczarkami i jajkami na miękko.

 

Zapisz

Zapisz



  • wow super! bardzo lubię wytrawną owsiankę, a tak dawno nie robiłam 🙂 dzięki za super pomysł!

  • Anna S.

    Bardzo apetyczna 🙂

  • piegusek

    a nie, nie próbowałam:)

  • No to teraz rozwaliłaś system <3 Koniecznie musimy owsiankę w takim klimacie spróbować 😀

  • Fabryka Pomysłów

    robiłam kiedyś wytrawną owsiankę i jest równie dobra co ta słodka 🙂