Nie mówcie, że jeszcze nie próbowaliście wytrawnej owsianki! Jeśli nie to pora nadrabiać zaległości. Przekonaliście się do ciasta marchewkowego? Do ananasa w burgerze lub sałatce? Wytrawna grzybowa owsianka na pewno Was nie zawiedzie.
Pewnie dla większości osób owsianka = słodkie śniadanie. Nie ma to jak łamać schematy. I to w tak pyszny sposób.
Płatki owsiane gotowane na bulionie smakują obłędnie! Doskonały sposób na owsiankowe śniadanie w innym formacie niż zwykle. Polecam użycie brązowych pieczarek, bo moim zdaniem są bardziej wyraziste w smaku i doskonale pasują do tego dania. Są również twardsze, więc fajnie komponują się z miękką owsianką.
Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na płatki owsiane to kliknijcie tutaj -> klik!
Grzybowa Owsianka Imbirowa
2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)
czas przygotowania to ok. 35 minut (w tym 30 minut gotowania, 5 minut smażenia)
kosz to ok. 4 zł 10 gr
Składniki:
płatki owsiane 100 g
bulion warzywny lub woda 670 ml
masło 1 łyżka
pieczarki brązowe 1 opakowanie 250 g
imbir 1 szczypta
sos sojowy 1 łyżka
pieprz do smaku
jajka na miękko 2 sztuki
Wykonanie:
Płatki owsiane zalewamy bulionem i gotujemy ok. 30 minut. Na maśle podsmażamy pieczarki do momentu aż całkowicie wyparuje z nich woda.
Przyprawimy pieczarki imbirem, pieprzem, sosem sojowym. Owsiankę podajemy z pieczarkami i jajkami na miękko.
Najnowsze komentarze