Grzybowe Kotleciki

Grzybowe Kotleciki – jak dla mnie kwintesencja grzybowo-orzechowego smaku. Delikatne i rozpływające się w ustach.

Często można spotkać wegańskie „mięso”, które przygotowane jest na bazie grzybów i nie ma w tym nic dziwnego, bo nadaje ono charakterystycznego smaku doskonale go imitującego. Sama od czasu do czasu lubię właśnie tak przygotowywać potrawy, aby był w nich wyczuwalny właśnie taki rodzaj smaku.

Grzybowe Kotleciki

Na początku chciałam przygotować kotleciki na bazie strączków, tak jak robię to zazwyczaj i do tego dodać grzyby i orzechy, ale… zapomniałam o strączkach. Po prostu zapomniałam dodać ich zmiksowania, a o tym że ich brakuje przekonałam się dopiero siadając do napisania tego przepisu! I wiecie co? W cale mi ich nie brakowało, a nawet uważam, że bez nich kotleciki miały o wiele lepszą, delikatniejszą strukturę.

Do tego upieczenie ich zamiast smażenia spowodowało, że ostatecznie były delikatnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie wewnątrz. Co tu dużo mówić, jestem z nich bardzo zadowolona, dlatego z chęcią dzielę się z Wami przepisem!

Grzybowe Kotleciki

2 porcje (6 kotlecików, 1 ma ok. 66 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut (+30 minut pieczenia)

koszt: ok. 2,40 zł za 1 porcję

Składniki:

1 biała cebula

1 łyżka oliwy do smażenia

250g pieczarek

15g orzechów włoskich

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka nasion chia

20g płatków owsianych

10g mąki ziemniaczanej

15g bułki tartej

1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry

2 łyżki sosu sojowego

tymianek, papryka, sól i pieprz

do podania: ryż lub pieczywo, szczypiorek, pomidorki

Wykonanie:

Cebulę podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy zmiksowane pieczarki i smażymy do momentu aż wyparuje z nich całkowicie woda.

Rozdrabniamy płatki owsiane z orzechami, chia i czosnkiem. Następnie mieszamy wszystkie składniki razem. Wykładamy masę (uformowaną w kotleciki) na papierze pergaminowym.

Pieczemy w 190 stopniach ok. 30 minut. Podajemy z ryżem lub pieczywem, szczypiorkiem i pomidorkami.

Mushroom Burgers

Mushroom Burgers – for me the quintessence of mushroom-nutty flavor.

2 servings (6 burgers, 1 has 66 kcal)

time of preparation: 25 minutes (+30 minutes of baking)

Ingredients:

1 white onion

1 tablespoon of olive oil

250g of mushrooms

15g of walnuts

1 clove of garlic

1 teaspoon of chia seeds

20g of oats

10g of potato starch

15g of bread crumbs

1/2 teaspoon of red curry paste

2 tablespoons of soy sauce

thyme, pepper, salt and pepper to taste

to be served: rice or bread, chives, tomatoes

Instructions:

Fry the onion until it is glazed. Then add the grated mushrooms and fry until the water evaporates completely. Mix oats with nuts, chia and garlic.

Then mix all the ingredients together. Put mass (formed into patties) on parchment paper. Bake at 190 Celsius degrees for about 30 minutes.

Serve with rice or bread, chives and cherry tomatoes.

 

 



2 thoughts on “Grzybowe Kotleciki”

  • Zrobiłąm dzisiaj kotleciki, dodałam do nich jeszcze resztkę komosy ryżowej, która została ze śniadania. Wyszły pyszne, dziękuję za przepis:)
    PS. Gosiu, nie wiem czy gdzieś już na ten temat pisałam, ale zastanawiam się, czy wrócisz do nagrywania filmów na YouTube? Tęsknię za nimi:)
    Pozdrawiam,
    Małgorzata

    • Cieszę się ogromnie, że Ci smakowały! 🙂 Do nagrywania filmów raczej nie wrócę. Nie mam na to czasu ani chęci 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*