Aromatyczne i głębokie w smaku Grzybowe Risotto jest zdecydowanie warte tej chwili czasu i wysiłku, który trzeba poświęcić na jego przygotowanie. Ja jestem absolutnie fanką kremowego risotto i to właśnie do takich należy! I to o doskonałym, grzybowym smaku. Można się delektować każdym kęsem!
Moim zdaniem to świetny sposób na elegancki obiad, który można również podać z wegańskimi kotlecikami lub wędzonym tofu.
Jestem wielbicielką grzybów (chociaż nie zawsze tak było) i bardzo lubię do tego typu dań używać oprócz szeroko dostępnych pieczarek, dodatku suszonych grzybów, które nadają całości niezapomnianego aromatu.
Risotto przygotowałam bez dodatku wina, ale można oczywiście je dodać na początku (przed dodaniem bulionu) i zredukować. Ja zamiast wina dodałam na koniec łyżkę octu cydrowego.
Grzybowe Risotto
4 porcje (1 ma ok. 500 kcal)
czas przygotowania: ok. 30 minut
koszt: ok. 3,20 zł za porcję
Składniki:
20g suszonych grzybów
45g oliwy
pietruszka i szczypiorek
5 ząbków czosnku
300g ryżu białego
80g soczewicy
250g pieczarek
1250ml bulionu warzywnego (lub rozcieńczonej wody po moczeniu grzybów)
25g płatków drożdżowych
1 łyżka octu cydrowego
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Grzyby zalewamy wrzątkiem. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek, pietruszkę i szczypiorek (1-2 minuty).
Po czym dodajemy ryż, soczewicę i smażymy jeszcze 3 minuty. Dodajemy pieczarki i zalewając porcjami bulionem gotujemy risotto mieszając całość (do momentu aż bulion się skończy, ryż będzie gotowy i całośc zredukowana).
Na koniec dodajemy płatki drożdżowe, ocet i przyprawiamy do smaku.
Mushroom Risotto
Aromatic Mushroom Risotto is definitely worth the moment of time and effort that you will need to make it. I’m absolutely a fan of a creamy risotto and that’s what it should be! And this one is a perfect risotto with mushroom flavor. You can enjoy every bite of it!
4 servings (1 has 500 kcal)
time of preparation: 30 minutes
Ingredients:
20g of dried mushrooms
45g of oil
parsley and chives
5 cloves of garlic
300g of white rice
80g of lentils
250g of mushrooms
1250ml of vegetable broth (or diluted water after soaking mushrooms)
25g of yeast flakes
1 tablespoon of cider vinegar
salt and pepper to taste
Instructions:
Soak the mushrooms in boiling water. Fry the chopped garlic, parsley and chives with olive (for 1-2 minutes).
Then add rice, lentils and fry for 3 minutes. Add the mushrooms and add broth in portions. Boil the risotto and stir (until the broth is over, the rice will be ready).
Add the yeast flakes, vinegar and season to taste.
Najnowsze komentarze