Grzybowe Risotto

Aromatyczne i głębokie w smaku Grzybowe Risotto jest zdecydowanie warte tej chwili czasu i wysiłku, który trzeba poświęcić na jego przygotowanie. Ja jestem absolutnie fanką kremowego risotto i to właśnie do takich należy! I to o doskonałym, grzybowym smaku. Można się delektować każdym kęsem!

Moim zdaniem to świetny sposób na elegancki obiad, który można również podać z wegańskimi kotlecikami lub wędzonym tofu.

Grzybowe Risotto

Jestem wielbicielką grzybów (chociaż nie zawsze tak było) i bardzo lubię do tego typu dań używać oprócz szeroko dostępnych pieczarek, dodatku suszonych grzybów, które nadają całości niezapomnianego aromatu.

Risotto przygotowałam bez dodatku wina, ale można oczywiście je dodać na początku (przed dodaniem bulionu) i zredukować. Ja zamiast wina dodałam na koniec łyżkę octu cydrowego.

Grzybowe Risotto

4 porcje (1 ma ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: ok. 3,20 zł za porcję

Składniki:

20g suszonych grzybów

45g oliwy

pietruszka i szczypiorek

5 ząbków czosnku

300g ryżu białego

80g soczewicy

250g pieczarek

1250ml bulionu warzywnego (lub rozcieńczonej wody po moczeniu grzybów)

25g płatków drożdżowych

1 łyżka octu cydrowego

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Grzyby zalewamy wrzątkiem. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek, pietruszkę i szczypiorek (1-2 minuty).

Po czym dodajemy ryż, soczewicę i smażymy jeszcze 3 minuty. Dodajemy pieczarki i zalewając porcjami bulionem gotujemy risotto mieszając całość (do momentu aż bulion się skończy, ryż będzie gotowy i całośc zredukowana).

Na koniec dodajemy płatki drożdżowe, ocet i przyprawiamy do smaku.

Mushroom Risotto

Aromatic Mushroom Risotto is definitely worth the moment of time and effort that you will need to make it. I’m absolutely a fan of a creamy risotto and that’s what it should be! And this one is a perfect risotto with mushroom flavor. You can enjoy every bite of it!

4 servings (1 has 500 kcal)

time of preparation: 30 minutes

Ingredients:

20g of dried mushrooms

45g of oil

parsley and chives

5 cloves of garlic

300g of white rice

80g of lentils

250g of mushrooms

1250ml of vegetable broth (or diluted water after soaking mushrooms)

25g of yeast flakes

1 tablespoon of cider vinegar

salt and pepper to taste

Instructions:

Soak the mushrooms in boiling water. Fry the chopped garlic, parsley and chives with olive (for 1-2 minutes).

Then add rice, lentils and fry for 3 minutes. Add the mushrooms and add broth in portions. Boil the risotto and stir (until the broth is over, the rice will be ready).

Add the yeast flakes, vinegar and season to taste.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*