Grzybowe tortellini

Doskonałe, domowe, grzybowe tortellini!

Ostatnio zauważyłam, że dawno nie użyłam w mojej kuchni grzybów, a mój zapas suszonych grzybów od babci jest nadal pokaźnych rozmiarów. Do czego mi najlepiej pasują grzyby? Do makaronu i sosu. O tak! Wybór padł na domowe tortellini z grzybami i kremowym sosem.

grzybowe tortellini

Są dwie rzeczy, które uwielbiam w tym przepisie. Pierwsza to oczywiście to, że zrobiłam tortellini sama! Nigdy z resztą nie kupiłam gotowego tortellini w sklepie, bo jak dla mnie ich skład nie jest w żaden sposób przekonywujący. Jeżeli macie chwilę czasu, to na prawdę zachęcam do zrobienia go również własnymi rękoma 😀 Druga sprawa to sos na bazie mleka zagęszczonego. Jest o wiele lżejszy niż na bazie śmietany i wychodzi bardziej aksamitny. Wszystko dobrze przyprawiłam, dodałam suszonych grzybów prosto z lasu od mojej babci, dzięki czemu danie jest na prawdę aromatyczne.

Moim zdaniem, to jedno ze smaczniejszych dań, które ostatnio zrobiłam. Nie jest wydumane, nie zawiera tysiąca niedostępnych składników. A jednak ma smak, który jest „elegancki” i doskonale nadaje się na np. romantyczną kolację 😉

Grzybowe tortellini

4 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 1h 20 minut

koszt to ok. 2.50 zł za porcję

Składniki:

tortellini:

grzyby suszone 20 g

pieczarki 250 g

masło klarowane do smażenia

czosnek 2 ząbki

tymianek 3/4 łyżeczki

sól i pieprz do smaku

tarty ser cheddar 20 g

mąka pszenna 170 g

jajka 2 sztuki

żółtka 2 sztuki

sos:

masło klarowane do smażenia

pieczarki 250 g

czosnek 1 ząbek

mleko zagęszczone 360 ml

tarty ser cheddar 20 g

odrobina skórki z cytryny

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowani ciasta na tortellini. Mąkę mieszamy z jajkami i solą. Zagniatamy dobrze ciasto, a następnie wkładamy do woreczka foliowego i odstawiamy do odpoczęcia.

W tym czasie podsmażamy na maśle pokrojone pieczarki do odparowania wody. Suszone grzyby zalewamy odrobiną wrzątku, aby delikatnie zmiękły.

Grzyby miksujemy razem z czosnkiem i mieszamy z przyprawami oraz serem. Wracamy następnie do ciasta, dzielimy je na pół. Jedną część wstawiamy z powrotem do woreczka, a drugą rozwałkowujemy.

Wycinamy duże kółka jak na pierogi. Nakładamy po pół łyżeczki farszu i zawijamy w tortellini. Ciężko opisać jak zawinąć dobrze tortellini, dlatego odsyłam Was do filmików na youtube 😉

Tortellini układamy na papierze do pieczenia oprószonym mąką ziemniaczaną lub zwykłą mąką. Na maśle podsmażamy pieczarki z czosnkiem.

Następnie dodajemy przyprawy i zagęszczone mleko. Redukujemy mocno sos, aż zgęstnieje. Tortellini gotujemy we wrzątku ok. 4 minut. Podajemy pierożki z sosem i serem.



3 thoughts on “Grzybowe tortellini”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*