Grzybowo-Fasolowe Kofty z Kaszą w Ziołowym Pesto

Bardzo lubię warzywne kotleciki i wiem, że wiele osób również coraz bardziej się do nich przekonuje. Dzisiaj pora na Grzybowo-Fasolowe Kofty!

Pyszne i 100-procentowo wegańskie!

Grzybowo-Fasolowe Kofty z Kaszą w Ziołowym Pesto

Warzywne kofty podałam z kaszą jaglaną, dodatkiem ziołowego pesto i jogurtem naturalnym. Kasza z pesto doskonale komponuje się z kotlecikami, dodającym im ziołowego, orzeźwiającego smaku.

Grzybowo-Fasolowe Kofty z Kaszą w Ziołowym Pesto

Wraz z nadejściem lata przygotowuję wiele lżejszych dań. Takie grzybowo-fasolowe kofty doskonale nadają się na letni obiad! Są bardzo proste w przygotowaniu, zawierają dużo białka i stanowią fajną alternatywę dla mięsnych potraw.

GRZYBOWO-FASOLOWE KOFTY Z KASZĄ W ZIOŁOWYM PESTO

ilość: 2 porcje

Składniki:

pieczarki 200g

fasola czerwona 400g

cebula 1 sztuka

czosnek 2 ząbki

papryka wędzona 1/2 łyżeczki

kminek 1/2 łyżeczki

kolendra 1 łyżeczka

sól i pieprz do smaku

oliwa do smażenia

pesto:

migdały 20g

świeża kolendra, bazylia i pietruszka

oliwa 2 łyżki

pieprz do smaku

kasza jaglana i jogurt naturalny do podania

Wykonanie:

Na oliwie podsmażamy drobno pokrojone pieczarki. Smażymy je tak długo aż całkowicie wyparuje z nich woda. Wszystkie składniki na kofty rozdrabniamy za pomocą blendera lub miksera.

Z gotowej masy formujemy 8 kotlecików, które podsmażamy na oliwie (po 3-4 minuty z obu stron). W tym czasie miksujemy składniki na pesto i łączymy je z ugotowaną kaszą jaglaną.

Kofty podajemy z kaszą, pesto i jogurtem.



14 thoughts on “Grzybowo-Fasolowe Kofty z Kaszą w Ziołowym Pesto”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*