Grzybowo-Rozmarynowe Kaszotto

Dzisiaj mam dla Was Grzybowo-Rozmarynowe Kaszotto, czyli risotto na bazie kaszy jęczmiennej z pieczarkami, cebulką, czosnkiem i ziołami. Oczywiście wegańskie, łatwe i pyszne!

Grzybowo-Rozmarynowe Kaszotto

Grzybowo-Rozmarynowe Kaszotto

2 porcje (1 ma ok. 535 kcal)

czas przygotowania: 15 minut (+ ok. 30 minut gotowania)

koszt: ok. 3,70 zł za 1 porcję

Składniki:

1 cebula
oliwa do smażenia
250 g pieczarek
2 ząbki czosnku
200 g kaszy jęczmiennej
ok. 1 l bulionu
szałwia, rozmaryn (świeże lub suszone)
1 łyżka jogurtu roślinnego
2 łyżki płatków drożdżowych
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Na oliwie (ok. 3 łyżkach) podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy pieczarki, czosnek i smażymy do momentu aż wyparuje z nich woda.

Następnie dodajemy kaszę, zioła i chwilę mieszamy. Zalewamy bulionem (ok. 3/4) i gotujemy całość ok. 15-20 minut. Od czasu do czasu mieszamy i dolewamy bulionu, jeśli zaczyna być za mało wody.

Ja koniec dodajemy jogurt i doprawiamy do smaku.

Mushroom and rosemary barley

Mushroom-rosemary barley with onion, garlic and herbs.

2 servings (1 has 535 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+ 30 minutes of cooking)

Ingredients:

1 onion
olive oil for frying
250 g of mushrooms
2 cloves of garlic
200 g of barley groats
about 1 liter of broth
sage, rosemary (fresh or dried)
1 tablespoon of plantbased yogurt
2 tablespoons of nutritional yeast flakes
salt and pepper to taste

Instructions:

Fry the glass onions with olive oil (about 3 tablespoons). Then add the mushrooms, garlic and fry until the water evaporates.

Then add the groats, herbs and mix for a while. Pour the broth (about 3/4) and cook for about 15-20 minutes. Mix from time to time and pour more broth if there is not enough water.

Finish with adding the yogurt and season to taste.

 



>
Facebook