Grzybowy Pasztet

Gwiazdą jest dzisiaj grzybowy pasztet, który skradł mi serce! Jeżeli ktoś chce spróbować wegańskiego smarowidła na kanapki, które będzie intensywne, aromatyczne i bogate w smaku to sięgajcie po przepis.

Grzybowy Pasztet

Grzybowy Pasztet

1 miseczka (ok. 300 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut

koszt: 4,70 zł

Składniki:

1 łyżka oliwy
1 cebula
250 g pieczarek
garść suszonych grzybów
125 ml wrzątku
20 g orzechów włoskich
10 g płatków drożdżowych
2-3 szczypty suszonej szałwii lub parę listków świeżej (może też być tymianek lub inne ulubione zioła)
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól i pieprz do smaku
2 łyżki (lub więcej) wody po grzybach

Wykonanie:

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Na rozgrzanej patelni prażymy chwilę orzechy. Zdejmujemy i na odrobinie oliwy podsmażamy posiekaną cebulę (ok. 3 minuty).

Następnie dodajemy pieczarki, szałwię, sól i smażymy do momentu, aż całkowicie wyparuje z nich woda. Dodajemy pokrojone suszone grzyby, czosnek, pieprz, sól i jeszcze chwilę podsmażamy.

Przenosimy całość do miseczki, dodajemy orzechy, trochę wody po grzybach i blendujemy. Jeśli masa jest za sucha to dolewamy więcej wody po namoczonych grzybach.

Mushroom pate

Vegan spreads perfect for sandwiches with intense, aromatic and rich flavor.

1 jar (300 kcal)

time of preparation: 25 minutes

Ingredients:

1 tablespoon of oil
1 onion
250 g of mushrooms
a handful of dried mushrooms
125 ml boiling water
20 g of walnuts
10 g of yeast flakes
2-3 pinches of dried sage or few fresh leaves (can be substitute with thyme or other favorite herbs)
1 teaspoon of granulated garlic
salt and pepper to taste
2 tablespoons (or more) of water from mushrooms soaking

Instructions:

Fry the mushrooms with boiling water and set aside. Fry the nuts on the hot pan. Take off and fry the chopped onions with a little bit of olive oil (for about 3 minutes).

Then add the mushrooms, sage, salt and fry until the water evaporates completely. Add the chopped dried mushrooms, garlic, pepper, salt and fry it for a while.

Move the whole into a bowl, add nuts, some water after mushrooms and blend. If the pate is too dry, add more water from mushrooms soaking.

 



>
Facebook