Szukacie czegoś prostego i szybkiego na obiad? A przy tym bogatego w roślinne białko, błonnik i baaardzo aromatycznego? Tak? Sprawdźcie Gulasz z Soczewicy z Ziemniaczanym Pure!
Tłuczone ziemniaki to wspomnienie moich lat młodości gdzie 90 % obiadów to były właśnie ziemniaki z jakimiś kotletami, gulaszami itp. Ale zdecydowanie nie jadło się u mnie strączków, które wkradły się do moich łask po przejściu na dietę roślinną. Teraz nie pozostało więc nic innego jak połączenie ich z tradycyjnych dodatkiem, czyli ziemniaczanym pure.
Jeżeli śledzicie mnie już od dawna to wiecie, że bardzo lubię ziemniaki i możecie u mnie znaleźć świetne przepisy na ich wykorzystanie! Takie jak doskonałe kotleciki z pieczarkami czy moja zapiekanka z chlebem i pyrami.
Gulasz przygotowałam na bazie grzybów, bo teraz wydaje mi się, że to idealny, aromatyczny dodatek, ale możecie do niego dorzucić dowolne, ulubione warzywa.
Gulasz Soczewicowy z Ziemniaczanym Pure
2 porcje (1 porcja ma ok. 600 kcal)
czas przygotowania: ok. 1 godzina
koszt: ok. 4 zł za porcję
Składniki:
0.5 kg ziemniaków
160g soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju do smażenia
30ml wina białego
300ml wody
250g pieczarek
garść suszonych grzybów
parę ogórków konserwowych
40g mleczka kokosowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu jabłkowego
pęczek pietruszki
oregano, tymianek, gałka muszkatołowa, pieprz, chili, sól do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości. Na oleju podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy pieczarki, grzyby, czosnek i smażymy do całkowitego wyparowania wody.
Następnie dodajemy wino i redukujemy. Dorzucamy soczewicę i zalewamy całość wodą, przyprawiamy pietruszką, tymiankiem, oregano, solą, pieprzem, chili i gotujemy ok. 20 minut.
Ziemniaki zagniatamy z dodatkiem połowy mleczka kokosowego, gałki muszkatołowej i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Do gulaszu dodajemy pozostałą część mleczka kokosowego, ogórki i łyżeczkę mąki ziemniaczanej do zagęszczenia. Podajemy z pure.
Lentil Stew with Potato Pure
Check out this Lentil Stew with Potato Pure!
2 servings (1 serving has 600 kcal)
time of preparation: 1h
Ingredients:
0.5 kg of potatoes
160g of lentils
1 onion
2 cloves of garlic
1 tablespoon of oil
30ml of white wine
300ml of water
250g of mushrooms
a handful of dried mushrooms
a pair of pickled cucumbers
40g of coconut milk
2 tablespoons of soy sauce
1 tablespoon of apple cider vinegar
bunch of parsley
oregano, thyme, nutmeg, pepper, chili, salt to taste
Instructions:
Boil potatoes until tender. Fry onion with oil. Then add the mushrooms, garlic and fry until the water evaporates completely.
Then add the wine and reduce it. Add the lentils and pour the whole with water, season with parsley, thyme, oregano, salt, pepper, chili and cook for about 20 minutes.
Knead potatoes with the addition of half of a coconut milk, nutmeg and seasoned with salt and pepper. Add the remaining portion of coconut milk, cucumbers and a teaspoon of potato flour to the stew.
Serve with pure.
Najnowsze komentarze