Gulasz z soczewicy i batatów

Pyszny gulasz z soczewicy i batatów (a do tego masło orzechowe), o smaku curry, chili i czosnku.

Gulasz z soczewicy i batatów

Gulasz z soczewicy i batatów

3 porcje (1 porcja ma ok. 540 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+20 minut gotowania)

koszt: ok. 4.40 zł za porcję

Składniki:

500 ml bulionu warzywnego lub wody
300 g passaty
90 g szpinaku
80 g batata
75 g jogurtu roślinnego
75 g soczewicy zielonej
1/2 cebuli
40 g brokuła
40 g papryki
40 g masła orzechowego
30 g oliwy
20 g suszonych pomidorów
15 g kaparów
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sok i skórka z 1/4 cytryny
3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kurkumy
3 szczypty ziaren kolendry
chili wg uznania
sól i pieprz do smaku
domowa tortilla (3 sztuki):
80 g mąki pszennej
50 ml ciepłej wody
80 g ulubionego hummusu

Wykonanie:

Wszystkie składniki na gulasz wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Dusimy minimum 20 minut. W międzyczasie zagniatamy ciasto na tortillę (mąka + woda). Formujemy 3 kulki, każdą rozwałkowujemy i podsmażamy na suchej patelni z obu stron do zarumienienia.

Gulasz podajemy z tortillą i hummusem.

Lentil and sweet potato stew

3 servings (1 serving has 540 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+20 minutes of cooking)

Ingredients:

500 ml vegetable stock or water
300 g passata
90 g spinach
80 g sweet potato
75 g plantbased yogurt
75 g green lentils
1/2 onion
40 g broccoli
40 g peppers
40 g peanut butter
30 g of oil
20 g dried tomatoes
15 g capers
3 garlic cloves
parsley
juice and zest of 1/4 lemon
3 tablespoons of yeast flakes (optional)
1 teaspoon curry
1/2 teaspoon turmeric
3 pinches of coriander seeds
chili at your discretion
salt and pepper to taste
homemade tortillas (3 pieces):
80 g wheat flour
50 ml warm water
80 g favorite hummus

Instructions:

Throw all the ingredients for stew into the pot and boil. Stew for a minimum 20 minutes. In the meantime, knead the dough for tortilla (flour + water). Form 3 balls, roll out each of them and fry on a dry pan on both sides until browning.

Serve the stew with tortillas and hummus.