Hiszpańska Zupa Gazpacho

Lato to sezon pomidorowy. W lato również szukamy inspiracji w gotowaniu u naszych południowo-zachodnich sąsiadów, którzy z upałami mają do czynienia na co dzień. Dlatego Hiszpańska Zupa Gazpacho jest idealna właśnie teraz. Ja lubię na ciepło, ale również dobrze smakuje oczywiście schłodzona w upalny dzień.

hiszpańska zupa gazpacho

Wakacje są po to aby korzystać ile się da ze słońca i owoców lata, które są teraz dostępne na każdym kroku. Nie wyobrażam sobie lata bez świeżych, pachnących pomidorów! Można z nich zrobić tyle wspaniałych potraw, że nie starczyło by może dni lata na ich spróbowanie. Ale na hiszpańską zupę gazpacho musi się znaleźć czas.

Gazpacho to andaluzyjska zupa, którą można zrobić na zimno (nie potrzebujemy nic podgrzewać) z dodatkiem warzyw, oliwy, przypraw i rozmiękczonego pieczywa. Oczywiście można ją również zrobić na ciepło, bo jak wiadomo nie każdy przepada za zimnymi zupami, a dla niektórych są one wręcz niezjadliwe. Dlatego dzisiaj u mnie w przepisie znajdziecie dwa sposoby na zrobienie gazpacho.

hiszpańska zupa gazpacho

Pewnie tyle ile kucharzy, tyle sposobów na zrobienie idealnego gazpacho. Prawda jest jednak taka, że rodzajów tej hiszpańskiej zupy jest dużo i zależnie od regionu czy domu rodzinnego każdy Hiszpan skomponowałby inny przepis. Dlatego też nie ma co doszukiwać się ideału i jeżeli to chcecie możecie ten przepis również modyfikować według własnych potrzeb i na przykład jeśli nie będzie w pobliżu świeżych pomidorów użyć tych z puszki.

hiszpańska zupa gazpacho

Jak dla mnie najlepsza jest zupa kremowa, bez kawałków pływających warzyw, z namoczoną bułką graham zmiksowaną z pozostałymi składnikami. Do tego dużo oliwy i intensywne, aromatyczne przyprawy, m.in. chili, kminek i oregano.

Ta zupa to dla mnie doskonałe połączenie słodyczy pomidorów z wytrawnym smakiem pozostałych składników.

To na jaką wersję Wy się skusicie? Jeżeli szukacie innych pomysłów na pomidory to kliknijcie tutaj -> klik!

Hiszpańska Zupa Gazpacho

2 porcje

Składniki:

pomidory drobno pokrojone 0.5 kg lub 2 puszki krojonych pomidorów

bułka grahamka ok. 70g

czosnek 1 ząbek

cebula 1 sztuka

ogórek zielony 1/4 sztuki

papryka czerwona 1/4 sztuki

ocet 1 łyżka

oliwa ok. 50ml

kminek, oregano, chili, sól i pieprz do smaku

śmietanka, pieczywo, świeża bazylia do podania

Wykonanie:

Pieczywo kroimy na mniejsze kawałki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 15 minut. Wszystkie składniki umieszczamy w rozdrabniaczu i na koniec dodajemy również wyciśnięte z wody pieczywo.

Miksujemy dokładnie całość i przyprawiamy oraz dodajemy oliwę. Teraz całość możemy odstawić do lodówki na godzinę lub podgrzać, jeżeli wolimy zupę na ciepło.

Podajemy ze śmietanką, pieczywek i świeżą bazylią.

Zapisz

Zapisz



  • Nam najbardziej smakuje kiedy gazpacho jest ni to gorące ni to zimne 😛 Takie letnie jest idealne 😀

  • Kulinarne Inspiracje Futki

    Uwielbiam <3 Pysznie i zdrowo 🙂 Prezentacja bajeczna <3

    • Dziękuję bardzo 😉

  • Piękne zdjęcia 🙂 Od razu nabrałam ochoty na taką zupę 🙂

  • Wspaniała zupka na upalne dni. Robię ją często gdyż jest łatwa w przygotowaniu,smaczna i bardzo orzeźwiająca.:-)

  • Piękny ma kolor 🙂

  • Moje Bistro

    Pomidorowa na zimno <3

  • Bardzo lubię, choć moją wielką miłością jest wersja na ciepło. Gdy byliśmy w Portugalii, poznaliśmy tam pomidorową z cukrem i…jajkiem! I też jest genialna <3

  • Nie przepadam za kuchnią hiszpańską, ale gazpacho uwielbiam!

    • Ja dobrze tej kuchni nie znam szczerze powiedziawszy, nigdy też nie byłam w Hiszpanii, ale gazpacho pokochałam 😀