Hit sezonu! – Grzybowa Zupa Krem

Najlepszy przepis na danie z grzybami? Jak dla mnie będzie to zawsze Grzybowa Zupa Krem. Każdy kto kocha grzyby tak jak ja, wie że właśnie teraz jest ich najwięcej i są najlepsze. Ja osobiście ubóstwiam suszone grzyby, które swoim aromatem wprowadzą w ekstazę każde kubki smakowe, a na pewno moje 😀 Mam nadzieję, że uda mi się w tym roku zrobić jakiś zapas, bo nie wyobrażam sobie zimy bez dań z ich dodatkiem. A podstawą jest oczywiście zupa grzybowa.

Kiedyś zupa grzybowa kojarzyła mi się tylko z Wigilią i „bardzo postną” jej wersją. Później dopiero odkryłam, że może być ona daniem samym w sobie, bogatym w smak i sytym. Zupy ogólnie rzecz biorąc uwielbiam, a kremy zwłaszcza. Jesień to idealna pora na ich gotowanie, bo mamy dostęp do jeszcze świeżych warzyw, a z takich aromatyczne buliony wychodzą najlepiej.

Podałam ją z kluseczkami i talarkami. Kto by nie chciał takiego obiadu?!

Jak raz zrobicie to się zakochacie w tej zupie tak jak ja <3

Grzybowa Zupa Krem

2 porcje (1 porcja – ok. 80 kcal)

czas przygotowania: ok. 1.5h

koszt: ok. 90gr za porcję (nie liczyłam kosztu grzybów, bo zostały nazbierane w lesie)

Składniki:

suszone grzyby 20g

olej do smażenia 1 łyżka

czosnek 1 ząbek

cebula 1 sztuka

marchewka 1 sztuka

pietruszka 1 sztuka

woda 400ml

mleko roślinne 50ml

ziele angielskie 1 ziarenko

liście laurowe 2 sztuki

pieprz, sól do smaku

kluseczki:

siemię lniane mielone 5g

mąka pszenna 20g

woda 30ml

Wykonanie:

Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę ok. 3 minuty.

Następnie dodajemy pokrojony czosnek, marchew, pietruszkę i podsmażamy jeszcze 2 minuty. Przenosimy warzywa do wody, doprawiamy i gotujemy ok. 1 godziny.

Po tym czasie wyjmujemy z zupy ziele angielskie oraz majeranek. Dodajemy pokrojone grzyby (część zostawiamy w całości do dekoracji), 50ml wody, w której moczyliśmy grzyby i gotujemy jeszcze 10 minut.

Następnie dolewamy 50ml mleka sojowego i blendujemy na gładki krem. Aby przygotować kluseczki mieszamy składniki i wykładamy łyżeczką do wrzątku (gotujemy ok. 1-2 minuty).

Zupę podajemy z kluseczkami i kawałkami grzybów. Opcjonalnie z pieczywem lub talarkami z ziemniaków.

Creamy Mushroom Soup

2 servings (1 serving – 80 kcal)

time of preparation: 1.5h

Ingredients:

dried mushrooms 20g

oil 1 tbsp

garlic 1 clove

onion 1 piece

1 carrot

1 parsley

water 400ml

vegetable milk 50ml

allspice 1 grain

2 bay leaves

pepper, salt to taste

noodles:

ground flaxseed 5g

wheat flour 20g

water 30ml

Instructions:

Pour the dried mushrooms with boiling water and let to soak. Fry the chopped onions with oil for about 3 minutes. Then add chopped garlic, carrot, parsley and fry for another 2 minutes.

Bring vegetables to water and cook for about 1 hour. After that time take the allspice and bay leaves from the soup.

Add the chopped mushrooms (leave few for sreving), 50ml of water in which the mushrooms were soaked and cook for another 10 minutes.

Then add 50ml of soy milk and blend the soup. To prepare the noodles mix the ingredients and put into the boiling water with a teaspoon (boil for 1-2 minutes).

Serve the soup with dumplings and pieces of mushrooms. Optional with bread or potatoes.