Idealny pudding chia

Pudding chia, który jest kremowy i rozpływający się w ustach, czyli idealny. Na śniadanie, deser lub przekąskę do pracy.

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zjadać słodkie śniadanie, po którym czuję się zdrowo najedzona. I właśnie takim jest pudding chia z tłuszczowo-białkowymi dodatkami. Czasem taka odskocznia od moich wysokowęglowodanowych posiłków się przydaje.

Idealny pudding chia

Jeżeli lubicie kremowe, delikatne konsystencje to ta zdecydowanie przypadnie Wam do gustu. Chia zostały zmieszane z mleczkiem kokosowym, mlekiem sojowym i odżywką białkową, dzięki czemu całość ma niesamowicie przyjemną postać.

Pudding jest słodki dzięki dodatkowi daktyli (można je zastąpić syropem klonowym lub innym słodzikiem). Dodatkowo białko również nadaje całości słodyczy, dzięki czemu możemy odpuścić sobie w ogóle dosładzanie.

Idealny pudding chia

3 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut

koszt: ok. 3,50zł za 1 porcję

Składniki:

240g mleczka kokosowego z puszki

285g mleka sojowego (lub innego roślinnego)

80g nasion chia

60g roślinnej odżywki białkowej (można pominąć)

10g kakao

1 łyżeczka kawy zbożowej (opcjonalnie)

25g daktyli

1 kostka czekolady, 15g wiórków kokosowych, 20g pestek dyni do podania

 

Wykonanie:

Mleczko kokosowe dokładnie mieszamy z mlekiem sojowym. Następnie dodajemy nasiona chia, białko, kakao, kawę, pokrojone daktyle i ponownie mieszamy.

Wykładamy pudding do miseczek i odstawiamy na minimum 1 godzinę. Podajemy z czekoladą, wiórkami i pestkami dyni.

Perfect chia pudding

Chia pudding, which is creamy and melts in mouth, which is ideal. Perfect for breakfast, dessert or a snack to work.

3 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 10 minutes

Ingredients:

240g coconut milk from the can

285g soy milk (or other plant milk)

80g chia seeds

60g vegan protein powder (optional)

10g cocoa powder

25g dates

1 chocolate cune, 15g coconut flakes, 20g pumpkin seeds for serving

Instructions:

Mix coconut milk with soy milk. Then add chia seeds, protein, cocoa, chopped dates and mix again. Put the pudding in the bowls and leave for minimum 1 hour.

Serve with chocolate, coconut flakes and pumpkin seeds.