Indyjska Zupa Pomidorowa z Mozzarellą

Indyjska Zupa Pomidorowa z Mozzarellą to połączenie smaków, które uwielbiam najbardziej!

Kto powiedział, że nie można połączyć dwóch kuchni tak bardzo odległych od siebie? Zaryzykowałam i okazało się, że można, ha! Indyjska zupa z mozzarellą jest tego dobrym przykładem.

Indyjskie przyprawy, śródziemnomorskie zioła i mozzarella. Udało mi się przygotować szybką i bardzo smaczną zupę, którą śmiało mogę Wam polecić. Na pewno zaskoczycie domowników takimi smakami. Delikatna mozzarella w kremowej, aromatycznej zupie. Doskonale smakuje podana z indyjskim chlebkiem naan lub grecką pitą. Do tego oczywiście postarałam się, aby nie było zbyt kaloryczne, tak aby delektowanie się zupką nie łączyła się z wyrzutami sumienia 😉

zupa indyjska

Lubię moje kulinarne eksperymenty, szczególnie kiedy kończą się takim sukcesem. Nie tylko smakowym, ale również czasowym. Bo na szybkich daniach obiadowych mi ostatnio bardzo zależy. I jeszcze wszystko w jednym garnku! Oczywiście to, że jest szybko niesie za sobą pewne wyrzeczenia. Zamiast świeżych pomidorów użyłam tych z puszki. Dzięki temu szybciej możemy uzyskać aromatyczną, kremową zupę. W przeciwnym wypadku musielibyśmy czekać, aż pomidory odpowiednio zmiękną przed zblendowaniem. Jeżeli jesteście również zainteresowani takimi szybkimi przepisami to dajcie znać. Czy jednak wolicie tradycyjne przepisy lege artis?

zupa indyjska

Do indyjskiej zupy jak widzicie dodałam mozzarelli, którą uwielbiam i która moim zdaniem pasuje prawie wszędzie. Tym razem również mnie nie zawiodła. Oczywiście najlepiej komponuje się z śródziemnomorskimi daniami, ale jak widać połączenie z indyjską kuchnią sprawdza się tak samo znakomicie. Polecam spróbować, może takie połączenie Wam również przypadnie do gustu. Ja nie mogę się doczekać jak zrobię ją jeszcze raz, a na pewno zaserwuję ją w najbliższym czasie dla gości.

Na wierzch możemy dorzucić kiełki, kolendrę i podać z chlebkiem naan lub pitą. Dzięki temu całość smakuje znakomicie!

Jeżeli szukacie innych przepisów na szybkie zupy to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Indyjska Zupa z Mozzarellą

ilość: 2 porcje

Składniki:

 mozzarella 1 kulka

masło 1 łyżka

cebula 1 sztuka

pomidory krojone 1 puszka

mleko zagęszczone 100g

woda 100ml

kardamon 1/2 łyżeczki

imbir 1/3 łyżeczki

czosnek granulowany 1/2 łyżeczki

chili 1g uznania

kurkuma 1/2 łyżeczki

kminek 1/2 łyżeczki

bazylia i oregano po 1 łyżeczce

kolendra 2 łyżeczki

sól i pieprz do smaku

ksylitol lub cukier 1 łyżeczka

kiełki, świeże zioła do podania

chlebek:

drożdże 5g

ciepła woda 15ml

mleko 1 łyżeczka

ksylitol lub cukier 1 łyżeczka

mąka 40g i więcej

masło roztopione 1 łyżeczka

Wykonanie:

 Drożdże mieszamy z wodą, mlekiem i ksylitolem. Odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy mąkę i masło, ciasto odstawiamy na minimum 15 minut (ale najlepiej na godzinę).

Po tym czasie, mąki dodajemy tyle ile potrzebujemy do otrzymania elastycznego ciasta, które dzielimy na pół i rękoma formujemy dwa placki. Przenosimy je na papier do pieczenia i odstawiamy na 15 minut (lub 30 minut jeśli mamy czas).

Chlebek możemy przygotować na patelni (smażymy na maśle po 3-4 minuty z obu stron) lub w piekarniku z funkcją grill.

Na maśle podgrzewamy posiekaną cebulę w garnku. Gdy się zeszkli dodajemy pomidory, wodę i wszystkie przyprawy. Gotujemy całość około 10 minut. Następnie dodajemy mleko zagęszczone i blendujemy całość.

Podajemy z kawałkami mozzarelli, kiełkami, świeżymi ziołami i chlebkiem

Zapisz

Zapisz