Irański Pilaw ze Złotym Ryżem

Co powiecie na coś zupełnie nowego? Coś co rozrusza nieco Wasze kubki smakowe? W ramach akcji kulinarnej Kuchnia Bliskiego Wschodu postanowiłam poszperać i zrobić danie kuchni irańskiej. I tak natrafiłam na Irański Pilaw, czyli korzenną potrawę z ryżem. W moim przypadku złotym ryżem, bo z dodatkiem kurkumy. Do tego znalazłam również danie nazywane Jeweled Rice, do którego zrobienia używa się suszonych owoców i orzechów. I tak powstał dzisiejszy pomysł na obiad 😉

irański pilaw

Jak dla mnie odkrywanie nowych smaków to ogromna przyjemność. Wiadomo, że dania regionalnych kuchni najlepiej smakują w miejscu, z którego pochodzą, ale dlaczego nie zrobić sobie małej wyprawy kulinarnej we własnej kuchni. Na Bliski Wschód się nie wybieram (przynajmniej na razie), ale tamtejsze smaki z chęcią poczuję. Ponieważ staram się unikać mięsa, to danie przygotowałam w wersji wegańskiej, ale myślę że jak najbardziej można je podać na przykład z polędwiczkami.

Przygotowywanie tego typu dań jest dla mnie zawsze bardzo ekscytujące! Mówię tutaj o daniach z innych krajów. W większości z nich nigdy nie byłam i nie wiadomo czy będę, ale uwielbiam te smaki. Uwielbiam je przemycać do moich potraw. A kuchnia Bliskiego Wschodu to jak dla mnie bogate źródło przypraw i wyrazistych dań. Kuchnia ta kojarzy mi się również z suszonymi owocami i orzechami.

irański pilaw

Bardzo się cieszę, że natrafiłam na tę akcję i postanowiłam wziąć w niej udział, bo dzięki temu miałam doskonałą ucztę smakową i odkryłam nowe połączenia. Zaryzykowałam jednym słowem i efekt był tego wart!

irański pilaw

Pilaw ze złotym ryżem jest przepyszny! Do tego prezentuje się moim zdaniem bardzo apetycznie. Pomarańcz, suszone owoce i migdały doskonale odświeżają tę potrawę.

Kuchnia Bliskiego Wschodu 2016

Irański Pilaw ze Złotym Ryżem

2 porcje (1 porcja to ok. 400kcal)

Składniki:

ryż 120g

cebula 1 sztuka

suszone rodzynki, żurawina, miechunka peruwiańska 30g

suszone morele 15g

migdały 15g

sok z 1/2 pomarańczy

ksylitol lub cukier 1 łyżeczka

kurkuma 1/2 łyżeczki

kminek 1/2 łyżeczki

cynamon 1/3 łyżeczki

kardamon 1/3 łyżeczki

sól i pieprz do smaku

oliwa z oliwek do smażenia

Wykonanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę przez ok. 2-3 minuty i po zeszkleniu zalewamy sokiem z pomarańczy i przyprawiamy.

Smażymy cebulę na małym ogniu jeszcze ok. 3 minuty, po czym dodajemy ryż. Łączymy całość i mieszamy aż ryż nabierze złotego koloru. Podajemy z suszonymi owocami i orzechami.

 

Zapisz

Zapisz



>
Facebook