Jabłecznikowa Owsianka

Jestem bardzo podekscytowana tym, że mogę się podzielić z Wami tym przepisem! Na blogu jeszcze nie dzieliłam się z Wami moją miłością do szarlotki. Ale na pewno nadrobię, bo nie ma nic lepszego niż ciepły, duży kawałek jabłecznika (z kruchym ciastem oczywiście). Kto nie lubi szarlotki z kawałkiem lodów i bitej śmietany?! Dawniej ja nie lubiłam, na prawdę. Dawniej nie lubiłam jabłek ani nic co jest zrobione z jabłek. A teraz? Gusta się jednak zmieniają i dobrze 🙂 Bo teraz takie wypieki jak te Jabłkowo-maślane babeczki, które ostatnio zrobiłam, po prostu uwielbiam!

jabłecznikowa owsianka

I dlatego tak się cieszę z powodu tego przepisu. Przy zachowaniu smaku szarlotki udało się ją odchudzić i podać na śniadanie. Do tego została zrobiona w garnuszku, czyli wystarczyło wrzucić do niego wszystkie składniki. Zapach niesamowity, jak dla mnie świąteczny.

jabłecznikowa owsianka

Użyłam płatków owsianych, ale można użyć w tym celu również żytnich, orkiszowych lub jaglanych. Musimy jednak pamiętać, że w zależności od tego jaki rodzaj płatków użyjemy należy dostosować do nich  gotowanie tak, aby nie wyszła nam nieapetyczna, zwarta masa. Trzeba więc monitorować proces i nie dopuścić do przypalenia. Każdy kęs tej owsianki będzie Wam przypominał szarlotkę, a dodatnie orzechów włoskich uzupełni danie i doda zdrowych składników.

JABŁECZNIKOWA OWSIANKA

ilość: 4 porcje

Składniki:

płatki (owsiane, żytnie, jaglane, orkiszowe, bezglutenowe itp.) 165g

mleko zagęszczone 175g

woda 165ml

ksylitol 40g

jabłka 3 sztuki

olej kokosowy 3 łyżki

cynamon 1 łyżeczka

orzechy włoskie do podania

Wykonanie:

Wszystkie składniki (jabłka pokrojone w małą kostkę) mieszamy w garnku i gotujemy. Kiedy masa się zagotuje, a płatki zmiękną wyłączamy ogrzewanie.

Podajemy z orzechami włoskimi na ciepło lub na zimno.



  • najlepiej <3 jeszcze nie odkryłam lepszego połączenia niż owsianka, jabłka, cynamon i orzechy 🙂

  • Kulinarne Inspiracje Futki

    Pyszna i pożywna owsianka. Śniadanko idealne 🙂

  • Obłędny pomysł! 🙂 Połączenie ulubionych smaków 🙂

    • Dziękuję bardzo 🙂