Jabłka w Cieście

Wegańskie szybkie ciasto z kawałkami jabłek, a może bardziej powinnam powiedzieć, że to jabłka w cieście. To bardzo smaczne ciasto, idealne dla każdego miłośnika jabłek. Kawałki owoców w delikatnym cieście zapieczone z plasterkami migdałów.

Jabłka w Cieście

Jabłka w Cieście

8 porcji (1 ma ok. 125 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+40 minut pieczenia)

koszt: ok. 0.50 zł za 1 porcję

Składniki:

ok. 700 g pokrojonych w plastry jabłek

sok z 1/4 cytryny

140 ml mleka roślinnego

25 g syropu klonowego

10 g roztopionego oleju kokosowego

parę kropli aromatu migdałowego

30 g rodzynek

80 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

płatki migdałów do posypania

Wykonanie:

Jabłka mieszamy z sokiem z cytryny. W osobnej miseczce mieszamy mleko z syropem, olejem, aromatem i rodzynkami, a następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i ponownie mieszamy.

Do ciasta dodajemy jabłka i dokładnie mieszamy. Wykładamy ciasto do foremki i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut.

Apples in dough

Vegan quick cake with apples or maybe I should say apples in dough.

8 servings (1 has 125 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+40 minutes of baking)

Ingredients:

approx. 700 g of sliced apples

juice from 1/4 of lemon

140 ml of plantbased milk

25 g of maple syrup

10 g of melted coconut oil

a few drops of almond flavor

30 g of raisins

80 g of wheat flour

1 teaspoon of baking powder

almond flakes for the topping

Instructions:

Mix the apples with lemon juice. In a separate bowl, mix milk with syrup, oil, aroma and raisins, and then add sifted flour and powder and mix again.

Add apples to the dough and mix thoroughly. Put the dough into a mold and sprinkle with almond flakes. Bake at 180 Celsius degrees for about 40 minutes.