Jabłkowa Drożdżówka z Karmelizowanymi Orzechami

Ta drożdżówka to słodka, wegańska przekąska, która jest słodka w punkt i to bez cukru! Można je przygotować naprawdę szybko, bo ciasto do wyrośnięcia można wstawić już dzień wcześniej.

Jabłkowa Drożdżówka z Karmelizowanymi Orzechami

Zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego kojarzy mi się z ciepłym, przytulnym wieczorem na kanapie. Można się na chwilę zatrzymać i nawet polubić tę jesień.

Jabłkowa Drożdżówka z Karmelizowanymi Orzechami

5 porcji (1 porcja to ok. 200 kcal)

czas przygotowania: 1,5h (+20 minut pieczenia)

koszt: 1 porcja to ok. 1 zł

Składniki:

ciasto:

55g mąki pszennej

55g mąki pszennej pełnoziarnistej

60ml mleka roślinnego (ciepłego)

15g syropu klonowego

1/2 paczki drożdży suszonych

szczypta soli

1 łyżka oleju

farsz:

1/2 jabłka

1 łyżeczka oleju kokosowego

35g daktyli

1 łyżeczka cynamonu

karmelizowane orzechy włoskie:

20g orzechów włoskich

1 łyżka oleju kokosowego

35g daktyli

15g syropu klonowego

szczypta soli

Wykonanie:

Ciepłe mleko mieszamy z syropem klonowym i drożdżami. Odstawiamy na 5 minut. W tym czasie mieszamy przesianą mąkę ze szczyptą soli, a następnie dodajemy rozczyn.

Po chwili dodajemy jeszcze olej. Zagniatamy ciasto (jeśli jest za rzadkie to dodajemy więcej mąki) i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia (lub na noc do lodówki).

W tym czasie jabłko i daktyle kroimy na drobne kawałki i mieszamy z pozostałymi składnikami na farsz. Wstawiamy na 3 minuty do mikrofali lub gotujemy w rondelku.

Pokruszone orzechy prażymy na patelni, a następnie przekładamy do miseczki, mieszamy z pokrojonymi daktylami i przygotowujemy tak jak farsz.

Ciasto rozwałkowujemy (nie za cienko) na kształt prostokąta i wykładamy farsz. Zawijamy luźno. Na wierzch układamy orzechy i odstawiamy na 30 minut.

Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut.

Apple bun with caramelized walnuts

Completely legal, despite the fact that it is perfectly sweet!

5 serving (1 has 200 kcal)

time of preparation: 1,5h (+20 minutes of baking)

Ingredients:

cake:

55g of wheat flour

55g of wholegrain wheat flour

60ml of plantbased milk (warm)

15g of maple syrup

1/2 packet of dried yeast

pinch of salt

1 tablespoon of oil

stuffing:

1/2 of apple

1 teaspoon of coconut oil

35g of dates

1 teaspoon of cinnamon

caramelized walnuts:

20g of walnuts

1 tablespoon of coconut oil

35g of dates

15g of maple syrup

pinch of salt

Instructions:

Mix warm milk with maple syrup and yeast. Leave for 5 minutes. In the meantime, mix the flour with a pinch of salt, and then add the yeast.

Add oil and knead the dough (if it is too sticky then add more flour) and leave it for 1 hour to rise (or overnight in the fridge).

Cut the apple and dates into small pieces and mix with the remaining stuffing ingredients. Put in the microwave for 3 minutes or cook in a saucepan.

Roast crumbled nuts in a pan, and then tranfer into a bowl, mix with cut dates and prepare the same way as stuffing. Roll the dough (not too thin) into a rectangular shape and put the stuffing.

Roll and put the nuts on top. Let stand for 30 minutes. Bake 180 Celsius degrees for about 20 minutes.

 



>
Facebook