Jabłkowa Drożdżówka z Karmelizowanymi Orzechami

Ta drożdżówka to słodka, wegańska przekąska, która jest słodka w punkt i to bez cukru! Można je przygotować naprawdę szybko, bo ciasto do wyrośnięcia można wstawić już dzień wcześniej.

Jabłkowa Drożdżówka z Karmelizowanymi Orzechami

Zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego kojarzy mi się z ciepłym, przytulnym wieczorem na kanapie. Można się na chwilę zatrzymać i nawet polubić tę jesień.

Jabłkowa Drożdżówka z Karmelizowanymi Orzechami

5 porcji (1 porcja to ok. 200 kcal)

czas przygotowania: 1,5h (+20 minut pieczenia)

koszt: 1 porcja to ok. 1 zł

Składniki:

ciasto:

55g mąki pszennej

55g mąki pszennej pełnoziarnistej

60ml mleka roślinnego (ciepłego)

15g syropu klonowego

1/2 paczki drożdży suszonych

szczypta soli

1 łyżka oleju

farsz:

1/2 jabłka

1 łyżeczka oleju kokosowego

35g daktyli

1 łyżeczka cynamonu

karmelizowane orzechy włoskie:

20g orzechów włoskich

1 łyżka oleju kokosowego

35g daktyli

15g syropu klonowego

szczypta soli

Wykonanie:

Ciepłe mleko mieszamy z syropem klonowym i drożdżami. Odstawiamy na 5 minut. W tym czasie mieszamy przesianą mąkę ze szczyptą soli, a następnie dodajemy rozczyn.

Po chwili dodajemy jeszcze olej. Zagniatamy ciasto (jeśli jest za rzadkie to dodajemy więcej mąki) i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia (lub na noc do lodówki).

W tym czasie jabłko i daktyle kroimy na drobne kawałki i mieszamy z pozostałymi składnikami na farsz. Wstawiamy na 3 minuty do mikrofali lub gotujemy w rondelku.

Pokruszone orzechy prażymy na patelni, a następnie przekładamy do miseczki, mieszamy z pokrojonymi daktylami i przygotowujemy tak jak farsz.

Ciasto rozwałkowujemy (nie za cienko) na kształt prostokąta i wykładamy farsz. Zawijamy luźno. Na wierzch układamy orzechy i odstawiamy na 30 minut.

Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut.

Apple bun with caramelized walnuts

Completely legal, despite the fact that it is perfectly sweet!

5 serving (1 has 200 kcal)

time of preparation: 1,5h (+20 minutes of baking)

Ingredients:

cake:

55g of wheat flour

55g of wholegrain wheat flour

60ml of plantbased milk (warm)

15g of maple syrup

1/2 packet of dried yeast

pinch of salt

1 tablespoon of oil

stuffing:

1/2 of apple

1 teaspoon of coconut oil

35g of dates

1 teaspoon of cinnamon

caramelized walnuts:

20g of walnuts

1 tablespoon of coconut oil

35g of dates

15g of maple syrup

pinch of salt

Instructions:

Mix warm milk with maple syrup and yeast. Leave for 5 minutes. In the meantime, mix the flour with a pinch of salt, and then add the yeast.

Add oil and knead the dough (if it is too sticky then add more flour) and leave it for 1 hour to rise (or overnight in the fridge).

Cut the apple and dates into small pieces and mix with the remaining stuffing ingredients. Put in the microwave for 3 minutes or cook in a saucepan.

Roast crumbled nuts in a pan, and then tranfer into a bowl, mix with cut dates and prepare the same way as stuffing. Roll the dough (not too thin) into a rectangular shape and put the stuffing.

Roll and put the nuts on top. Let stand for 30 minutes. Bake 180 Celsius degrees for about 20 minutes.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*