Jabłkowe Pancakes z Syropem Jabłkowo-Winnym

Dzisiaj jadłam duuużo jabłek! Jabłkowe Pancakes z Syropem Jabłkowo-Winnym, czyli jabłka na jabłkach. I co z tego, że to nie sezon. Kto powiedział, że jabłka to jesienny dodatek do diety? I tak zaraz będzie jesień 😀 No dobra, cieszmy się jeszcze nadchodzącym latem póki co, ale jabłka i tak zjemy 🙂

Pomimo wszystko jabłka kojarzą mi się z latem i orzeźwieniem podczas upalnych dni. Jako dziecko niezbyt przepadałam za jabłkami, teraz je uwielbiam i jem prawie codziennie.

jabłkowe pancakes z syropem winno-Jabłkowym

Te Jabłkowe Pancakes doskonale nadają się na leniwe niedzielne śniadanie zjedzone na balkonie lub w ogrodzie. Na łonie natury jak dla mnie wszystko smakuje lepiej. Też tak macie?

jabłkowe pancakes z syropem winno-Jabłkowym

Jabłka zmiksowałam i dodałam do ciasta na pancakes dzięki czemu mają świetną konsystencję i smak. Do tego doskonale się komponują z karmelowym syropem jabłkowo-winnym. Właśnie o to mi chodziło! Podwójnie jabłkowe pancakes 😀

jabłkowe pancakes z syropem winno-Jabłkowym

JABŁKOWE PANCAKES Z SYROPEM JABŁKOWO-WINNYM

ilość: 4 porcje (12 placuszków)

Składniki:

mąka 140g

proszek do pieczenia 2 łyżki

ksylitol 1 łyżka

jajko 1 sztuka

mleko 105ml

woda 105ml

olej 1 łyżeczka

zmiksowane jabłka 245g

syrop:

jabłka 245g

masło 15g

woda 100ml

wino 50ml

ksylitol 35g

Wykonanie:

Składniki na placuszki mieszamy dokładnie, na koniec dodajemy zmiksowane jabłko. Smażymy na odrobinie masła po 3 minuty z obu stron.

W czasie smażenia przygotowujemy syrop. Jabłka pokrojone w ćwiartki gotujemy w rondelku z pozostałymi składnikami na średnim ogniu.

Redukujemy syrop. Pacakes podajemy polane syropem i z kawałkami karmelizowanych jabłek.



  • marzena

    Wyglądają smakowicie, takie placuszki na śniadanie to ja bym zjadła 🙂