Jabłkowe Racuchy

Bardzo Jabłkowe Racuchy to coś za czym tęskniłam. I choć ich zrobienie zabiera trochę czasu, to i tak warto go poświęcić, by móc się delektować smakiem dzieciństwa 🙂

jabłkowe racuchy

Nigdy nie jest za wiele przepisów na placuszki i racuszki. Moje ulubione to, jak już wiecie, Mannowe Pancakes. Na późne śniadanie również sprawdzające się Kokosowo-Bananowe Pancakes.

A teraz do mojego zbioru węglowodanowych przekąsek dokładam jeszcze te Jabłkowe Racuchy.

To już wiecie co zrobić na drugie śniadanie 🙂

JABŁKOWE RACUCHY

ilość: 4 porcje (12 sztuk)

Składniki:

drożdże 10g

mąka pszenna 150g

mleko (nie z lodówki) 180ml

cukier 1 łyżeczka

jabłka 440g (3 sztuki)

olej do smażenia

cukier puder do podania

Wykonanie:

Na początku przygotowujemy rozczyn. Do drożdży dodajemy łyżkę mąki, cukier i trochę mleka. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut.

Do dużej miski z mąką dodajemy rozczyn i resztę mleka. Mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

 



  • Racuchy kojarzą mi się z dzieciństwem 😉 Kiedyś uwielbiałam 🙂 Muszę zrobić 😉

    • To chyba popisowe danie naszych Mam i Babć 🙂