Jabłkowo-Figowe Ciasteczka Pełnoziarniste

Jabłkowo-Figowe Ciasteczka Pełnoziarniste napakowane owocowymi pysznościami są doskonałą przekąską! Zrobione z pełnoziarnistej mąki żytniej i płatków orkiszowych. Są pełnowartościowe i sycące.

Witam Was we wrześniu! Haha wiem, że już druga połowa września, ale przez te wakacje tak na prawdę dopiero teraz czuję wrzesień i zbliżającą się jesień.

Jabłkowo-Figowe Ciasteczka Pełnoziarniste

Myślę, że jak każdy przygotowuję się już do jesieni! Pomimo wszystko za wcześnie chyba jeszcze dla mnie na typowe jesienne potrawy, ale sezon na najlepsze jabłka jest właśnie teraz i dlatego mam zamiar z niego korzystać! Wy też o nich nie zapominajcie i zróbcie chociaż takie jabłkowo-figowe ciasteczka pełnoziarniste!

Póki co pisząc ten przepis właśnie zagryzam sobie ciacho i już żałuję, że zrobiłam ich tak mało, bo czuję że mogą do jutra zniknąć wszystkie. Bądźcie więc mądrzejsi i od razu zróbcie podwójną porcję! 😀

Jabłkowo-Figowe Ciasteczka Pełnoziarniste

3 porcje (9 ciasteczek, 1 ciastko ma ok. 100kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut

koszt: ok. 5,90 zł

Składniki:

zmielone siemię lniane 10g

ciepła woda 25ml

płatki orkiszowe lub owsiane 50g

mąka pełnoziarnista żytnia lub pszenna 55g

proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

soda oczyszczona 1/2 łyżeczki

szczypta soli

starte jabłko 1 sztuka

syrop klonowy lub miód 30g

olej rzepakowy 1 łyżka

ekstrakt waniliowy parę kropel

suszone figi lub morele 65g

pestki dyni 30g

Wykonanie:

Siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 5-10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki prócz pestek dyni i dokładnie mieszamy.

Wykładamy ciasteczka na papier do pieczenia, a wierzch posypujemy pestkami dyni. Pieczemy ok. 18-20 minut w 180 stopniach.

Apple and Fig Whole-Grain Cookies

3 servings (9 cookies, 1 cookie – 100kcal)

time of preparation: 25 minutes

Ingredients:

ground flaxseed 10g

warm water 25ml

oats 50g

wholemeal rye flour or wheat flour 55g

baking powder 1/2 teaspoon

baking soda 1/2 teaspoon

pinch of salt

grated apple 1 piece

maple syrup or honey 30g

rapeseed oil 1 tablespoon

vanilla extract a few drops

dried figs or apricots 65g

pumpkin seeds 30g

Instructions:

Pour water into flaxseeds and let stand for about 5-10 minutes. Then add the remaining ingredients except pumpkin seeds and mix.

Put cookies on the paper and sprinkle with pumpkin seeds. Bake for about 18-20 minutes in 180 Celsius degrees.