Jabłkowo-Miodowe Muffinki

Korzenne, Jabłkowo-Miodowe Muffinki doskonale nadają się do popołudniowej kawki. Zdrowe, proste i pyszne!

Jeszcze nie zdarzyło mi się wstać w nocy i gotować (a wiem, że są takie przypadki), ale bardzo często zaczynam dzień od gotowania (oczywiście jeżeli jest to wolny dzień). W tedy lubię już po śniadaniu przygotowywać przekąskę na popołudnie. Nawet w weekendy wstaję zazwyczaj po 6 i zaczynam dzień jak najwcześniej, co by nie tracić czasu. Jestem typowo porannym stworzeniem. Oczywiście wiąże się to z tym, że wieczorem padam dosyć wcześnie, ale cóż… ideałem być nie można 😉

jabłkowo-miodowe muffinki

Uwielbiam takie przekąski, które doskonale komponują się ze smakiem białej kawy. Nie chodzi o to, że mają być super słodkie. Moim zdaniem wręcz przeciwnie, lubię delikatnie słodkie desery o intensywnie zaznaczających się smakach. Dlatego kremowe, przesłodzone ciasta były dla mnie mdłe i bardziej zapychające. Odkąd zaczęłam robić alternatywy słodyczy i zmniejszyłam ilość dodawanego ksylitolu i miodu to zwracam uwagę na wyeksponowanie w deserach smaku poszczególnych składników. W tym przypadku jest to jabłko, miód i korzenne przyprawy.

Jak zauważycie zrobienie takich muffinek zajmuje chwilę i nie kosztuje dużo. Dodatkową porcję maślanki, która nam zostanie możemy wykorzystać do innych potraw lub jako dodatek do śniadania. Muffinki są bardzo delikatne, lekkie i idealne do popołudniowej kawy.

jabłkowo-miodowe muffinki

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na muffinki to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Jabłkowo-Miodowe Muffinki

4 porcje (8 muffinek, 1 porcja to ok. 240kcal)

Składniki:

miód 35g

jajko 1 sztuka

jabłko 1 sztuka

maślanka 100g

mąka pszenna 130g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

soda oczyszczona 1/2 łyżeczki

cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon po 1/3 łyżeczki

masło roztopione 25g

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Miód mieszamy z jajkiem, startym jabłkiem i maślanką. Następnie dodajemy cały czas mieszając sypkie składniki i na końcu roztopione masło.

Ciasto przenosimy do foremek na muffinki. Pieczemy babeczki 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 175 stopni pieczemy dalsze ok. 20 minut (do suchego patyczka.

 

Zapisz

Zapisz



  • I jak w domu musiało zapachnieć świętami 😀 Ja dzisiaj rano wstałam z zachcianką na sernik a że nie mamy piekarnika to kombinowałam z wersją na zimno 😀 Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to, że przez ten apetyt wstałam o godzinę wcześniej niż miał zadzwonić budzik i zamiast po wstaniu od razu zjeść śniadanie to ja zaczęłam robić ten sernik bo już nie mogłam „dogrzać” 😀

    • O jeny, ale szkoda że nie macie piekarnika 🙁 Ja bym bez mojego żyć nie mogła 😀
      A dobrego serniczka to bym zjadła 😉 Może być na zimno 😀

  • Fabryka Pomysłów

    mniam 🙂 takie korzenne muffinki teraz smakują najlepiej 🙂