Jabłkowy Deser z Granolą

Jabłkowy Deser z Granolą to zdrowy sposób na słodką, popołudniową przekąskę, ale również propozycja na śniadanie.

Pachnące wypieki, wysublimowane desery… umówmy się, że każdy takie uwielbia. Ale czasem nie mamy zwyczajnie czasu na ich przygotowanie. Warto wtedy sięgnąć po proste rozwiązania, naturalnie słodkie przekąski, które również umilą nam dzień.

jabłkowy deser

Pomimo tego, że uwielbiam lato i ogromną energię jaką mi daje, to czasem lubię takie jesienne, chłodne wieczory. Kiedy mogę się skulić na kanapie z wielkim kubkiem kawy zbożowej i książką. Czuję się w tedy komfortowo i przytulnie. Z jakim smakiem kojarzą mi się takie chwile? Zdecydowanie ze smakiem jabłek i korzennych przypraw.

Jabłka, korzenna granola i jogurt. To mój sposób na jesienny deser. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, składniki są niemal na wyciągnięcie ręki. Można więc go szybko przygotować i migiem wracać na wygodną kanapę. Jest orzeźwiający i pomimo tego, że jesień się zbliża wielkimi krokami to przywołuje we mnie te resztki słonecznego lata. Deser przygotowałam z karmelizowanych jabłek bez dodatku cukru, granolę posłodziłam miodem, tym samym całość jest totalnie pozbawiona wyrzutów sumienia.

jabłkowy deser

Oczywiście do przygotowania tego deseru można użyć dowolnej domowej granoli (tutaj możecie znaleźć moje przepisy na różne granole -> klik!), ale ja zdecydowałam się na korzenną granolę, ze względu na jej smak który doskonale komponuje się z jabłkiem.

Jabłkowy Deser doskonale sprawdza się również na śniadanie. Można go przygotować wieczór wcześniej i rano zjeść na zimno lub po podgrzaniu. Nie ma to jak zacząć dzień na słodko 😉

jabłkowy deser

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu 😉

Jabłkowy Deser z Granolą

4 porcje (1 porcja to ok. 300kcal)

Składniki:

jabłka 5 sztuk

masło 1 łyżka

ksylitol 1 łyżeczka

cynamon 1/2 łyżeczki

granola 8 łyżek

jogurt grecki 340g

Wykonanie:

Jabłka kroimy w kostkę. Na patelnie z roztopionym masłem (na małym ogniu) podsmażamy jabłka z ksylitolem i cynamonem. Podsmażamy owoce ok. 3-5 minut.

Przygotowujemy 4 słoiczki lub inne naczynia. Na dno wykładamy połowę jabłek, posypujemy je łyżką granoli, zalewamy jogurtem, pozostałą ilością jabłek i ostatecznie resztą granoli.

 

Zapisz

Zapisz



  • Fabryka Pomysłów

    bardzo fajny jesienny deser 🙂 własnie kończy mi się zapas granoli i myślę nad jakąś jesienną wersją 😀

    • Taka czekoladowa na pewno poprawia humor 😀

  • Tam z tyłu jest zakręcony słoiczek, prosimy więc o zapakowanie go i wysłanie na nasz adres 😀 :*

  • Jak ona gotuje

    To zdecydowanie mój ulubiony pomysł na śniadanie! W dodatku w słoiku zawsze smakuje lepiej 🙂

    • Coś w tym jest 😀

  • Ada

    Oj tak, dla takich deserów warto zrobić granolę <3 Aż czuję jego niesamowity smak i aromat 🙂

  • Pyszne śniadanie ! takie typowo jesienne 🙂

    • Jesień jak widać ma swoje zalety 😉