Jaglane Naleśniki z Pomidorowym Farszem i Fetą

Mąka jaglana… o-key, a co z niej zrobić? Postawiłam na eksperyment i tak powstały Jaglane Naleśniki z Pomidorowym Farszem i Fetą. Mąka jaglana nie jest u nas chyba zbyt popularna, bynajmniej ja jej do tej pory nie znałam i nie wiedziałam, jak będzie wyglądało przygotowanie z niej naleśników. Ostatecznie byłam bardzo zadowolona z efektu. Takie wytrawne naleśniki wylądowały u mnie na śniadanie, ale równie dobrze może to być oczywiście obiad. Na pewno są zdrowsze i mniej kaloryczne od tych przygotowywanych na mące pszennej, nie wspominając już o korzyściach jakie płyną z substancji odżywczych obecnych w kaszy jaglanej (z której powstała mąka).

jaglane naleśniki

Jeżeli chodzi o smak i konsystencję takich naleśników, są cięższe i twardsze od pszennych, ale właśnie to sprawia, że stanowią ciekawy dodatek do farszu, którym nie nasiąkają tak łatwo ja w tradycyjnej wersji, co jak dla mnie jest dużym plusem. Oprócz farszu i sera feta podałam je z naturalnym jogurtem, co stanowiło fajne połączenie różnych smaków i aromatów.

jaglane naleśniki

Składniki farszu można dowolnie modyfikować, dodać inne warzywa, inny ser (cheddar lub mozzarella na pewno będą smakować znakomicie w takim połączeniu). Polecam takie naleśniczki na zdrowe i pełnowartościowe śniadanko albo lekki obiad. To zbilansowany i sycący posiłek.

Jeżeli szukacie innych pomysłów na naleśniki to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Jaglane Naleśniki z Pomidorowym Farszem i Fetą

2 porcje (4 naleśniki, 1 porcja to około 350kcal)

Składniki:

woda 150ml

mąka jaglana 80g

olej 1 łyżka

liście bazylii

chili wg uznania

sól i pieprz do smaku

farsz:

pieczarki 250g

pomidory krojone 1 puszka

papryka 1/2 sztuki

oregano, pieprz

oliwa do smażenia

ser feta 60g

jogurt naturalny do podania

Wykonanie:

Łączymy składniki na ciasto naleśnikowe i smażymy na odrobieni masła lub oliwy po 2 minuty z obu stron. Na oliwie podsmażamy pieczarki i paprykę. Kiedy woda z pieczarek wyparuje dorzucamy pomidory, przyprawy i smażymy ok. 10 minut.

Na naleśniki nakładamy farsz, kruszymy ser feta i całość podajemy z jogurtem naturalnym.

 

Zapisz