Jaglanka z truskawkami i czekoladą

Jeżeli lubicie kaszę jaglaną na słodko (a jak nigdy nie próbowaliście, to najlepsza pora spróbować!) to pożywne śniadanie z nią w roli głównej przygotujecie dosłownie w chwilę, a efekt będzie powalający!

Jaglanka z truskawkami i czekoladą

Jaglanka z truskawkami i czekoladą

1 porcja (ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+ 15 minut gotowania)

koszt: ok. 2.70 zł

Składniki:

70 g kaszy jaglanej (przepłukanej wodą)
80 g mleczka kokosowego
garść truskawek
5 migdałów (albo innych orzechów)
1 kostka czekolady gorzkiej

Wykonanie:

Kaszę jaglaną (przepłukaną! – dzięki temu pozbywamy się goryczy) gotujemy z 210 ml wody do momentu aż nie zostanie wchłonięta całość wody.

Mieszamy z mleczkiem kokosowym. Ja wstawiam na noc do lodówki, bo lubię jaglanki na zimno, ale jeśli wolicie ciepłą to od razu można dorzucić truskawki, orzechy, czekoladę.

Millet with strawberries and chocolate

1 serving (500 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+ 15 minutes of cooking)

Ingredients:

70 g of millet (rinsed with water)
80 g of fat-full coconut milk
a handful of strawberries
5 almonds (or other nuts)
1 bar of dark chocolate

Instructions:

Boil the millet (rinsed with water – thanks to this we get rid of bitterness) with approx. 210 ml of water until all water is absorbed. Mix with coconut milk.

I put it in a fridge for the night because I like cold millet, but if you prefer hot, you can immediately add strawberries, nuts, chocolate and serve.

 



>
Facebook